Κόσμος Σάββατο 3/07/2021, 14:22
ΚΟΣΜΟΣ

Βατικανό: Σε δίκη δέκα άτομα για οικονομικά εγκλήματα και κατάχρηση εξουσίας

Βατικανό: Σε δίκη δέκα άτομα για οικονομικά εγκλήματα και κατάχρηση εξουσίας

Εντολή σε δέκα άτομα να παραστούν σε δίκη ανάμεσά τους και ένας Ιταλός Καρδινάλιος, εξέδωσε δικαστήριο στο Βατικανό, με τους κατηγορούμενους να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για φερόμενα οικονομικά εγκλήματα, όπως υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, απάτη, εκβιασμό και κατάχρηση εξουσίας.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο Καρδινάλιος Άντελο Μπέκιου, οι πρώην επικεφαλής της μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών του Βατικανού και δύο Ιταλοί μεσίτες που συμμετείχαν στην αγορά ενός κτιρίου σε πολυτελή περιοχή του Λονδίνου.

Ο Μπέκιου, τον οποίο ο Πάπας Φραγκίσκος απέλυσε πέρυσι και ο οποίος επικαλείται ότι είναι αθώος σε όλη τη διάρκεια της διετούς έρευνας των αρχών, γίνεται ο υψηλότερος αξιωματούχος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με έδρα το Βατικανό, στον οποίο ασκούνται κατηγορίες για φερόμενα οικονομικά εγκλήματα.

Σύμφωνα με τον εκκλησιαστικό νόμο, οι αρχές πήραν την προσωπική έγκριση του Πάπα, προκειμένου να διεξάγουν έρευνα και να ασκήσουν κατηγορίες στον Μπέκιου, για υπεξαίρεση και κατάχρηση εξουσίας. 

Στους Ιταλούς μεσίτες Τζανλουίτζι Τόρζι και Ραφαέλε Μινκιόνε απαγγέλθηκαν κατηγορίες για υπεξαίρεση, απάτη και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο Τόρζι, για τον οποίο οι Ιταλοί δικαστές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης τον Απρίλιο, κατηγορείται  επίσης για εκβιασμό.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης σε τέσσερις εταιρείες που συνδέονται με κάποιους κατηγορούμενους, δύο ελβετικές, μία αμερικανική και μία από τη Σλοβενία.

Η δίκη πρόκειται να ξεκινήσει στις 27 Ιουλίου στο Βατικανό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News