Κόσμος Σάββατο 26/06/2021, 09:28
ΚΟΣΜΟΣ

«I can’t breathe»: Ποινή φυλάκισης 22 ετών στον δολοφόνο του Τζορτζ Φλόιντ

«I can’t breathe»: Ποινή φυλάκισης 22 ετών στον δολοφόνο του Τζορτζ Φλόιντ

Σε ποινή φυλάκισης 22 ετών και έξι μηνών καταδικάστηκε ο Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος ευθύνεται για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος, Μπεν Κραμπ, έκανε λόγο για μια ιστορική απόφαση, η οποία επιτρέπει στις ΗΠΑ να «κάνουν ένα βήμα παραπάνω προς τη συμφιλίωση».

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρθηκε και ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε την καταδίκη «δίκαιη», ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια «σπάνια» ετυμηγορία. «Πριν από τον Ντέρεκ Σόβιν, μόνο μια δεκαριά αμερικανοί αστυνομικοί έχουν τιμωρηθεί με ποινή εγκλεισμού για φόνους που διέπραξαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Έξω από το δικαστήριο, είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, μόλις ενημερώθηκαν για την απόφαση. 

Ο δράστης, ο οποίος κρατείται σε φυλακή υψηλής ασφαλείας, σε δημόσια δήλωσή του, αρκέστηκε να συλλυπηθεί την οικογένεια του Φλόιντ, χωρίς όμως να ζητήσει συγγνώμη. 

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του Αφροαμερικανού είχε προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις, προκαλώντας κινητοποιήσεις σ’ όλο τον κόσμο υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μαύρων. 

Το «I can’t breathe» ήταν τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ λίγο πριν πεθάνει από ασφυξία, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας τριών αστυνομικών να τον ακινητοποιήσουν.

Όμως, όπως καταγράφηκε σε επίμαχο βίντεο, ο Αφροαμερικανός δεν είχε προβάλει αντίσταση, με τους αστυνομικούς να ασκούν υπέρμετρη βία. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News