Κόσμος Πέμπτη 8/10/2020, 15:59
ΚΟΣΜΟΣ

Το Αζερμπαϊτζάν ανακαλεί τον Αζέρο πρέσβη στην Αθήνα

Στην ανάκληση του πρέσβη που διατηρεί στην Αθήνα για περαιτέρω διαβουλεύσεις προχώρησε το Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο των καταγγελιών του Μπακού περί άφιξης Αρμένιων πολιτών από ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην εμπόλεμη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Θέσαμε υπόψη του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας πληροφορίες από ανοιχτές πηγές για την άφιξη Αρμενίων πολιτών από ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στις κατακτημένες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις» επεσήμανε, παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.

Από την πλευρά της, την Τετάρτη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε προσωρινά στην Αθήνα τον Έλληνα πρέσβη στο Μπακού, Νίκο Πιπερίγκο, ενώ πραγματοποίησε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στον Αζέρο πρέσβη, μετά τις καταγγελίες του Μπακού.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε ένοπλη σύρραξη, λόγω της εδαφικής διαφοράς που αφορά την περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, στα νότια σύνορα των δύο γειτονικών χωρών.

Το μεγαλύτερο μέρος του Ναγκόρνο Καραμπάχ τελεί υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, η οποία αποτελεί ένα de facto ανεξάρτητο κράτος. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι αρμενικής καταγωγής, με αποτέλεσμα να τυγχάνει της στήριξης του Γερεβάν. Μέχρι το 1994, όταν ξέσπασε η πρώτη κρίση, η συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έως σήμερα εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζέρικης επικράτειας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News