Πολιτική Πέμπτη 8/10/2020, 14:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης προς Φον ντερ Λάιεν: Να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα των Βαρωσίων

Μητσοτάκης προς Φον ντερ Λάιεν: Να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα των Βαρωσίων

Οι ανακοινώσεις της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, η πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και το μεταναστευτικό – προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στην πρόεδρο της Κομισιόν «το ζήτημα των νέων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή της Τουρκίας έρχεται λίγες μέρες μετά τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι το ζήτημα θα πρέπει να ξανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από την πλευρά της η κ. φον ντερ Λάιεν εξέφρασε – κατά τις ίδιες πηγές – την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνηση στον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη ανάπτυξη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει φιλόδοξες μεταρρυθμιστικές ιδέες και ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον πλήρη μετασχηματισμό της χώρας, την οποία η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σπαταλήσει. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις που προσελκύει η χώρα και στην πρόσφατη ανακοίνωση της επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα.

«Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. παρακολουθούν και θα λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις»

Κληθείς να σχολιάσει στο μεταξύ νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, με την οποία δεσμεύει περιοχές του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής δήλωσε πως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. παρακολουθούν τις ενέργειες της Τουρκίας και θα λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις.

Ειδικότερα, ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι «τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. παρακολουθούν, παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες της Τουρκίας» και προσέθεσε ότι «τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ήταν πολύ ξεκάθαρα στα συμπεράσματα που αποφασίστηκαν και υιοθετήθηκαν από τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ένωσης».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News