Κόσμος Τετάρτη 7/10/2020, 19:02
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Για «στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας» στη σύρραξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, εκφράζοντας και πάλι την ανησυχία του για τη «διεθνοποίηση της σύγκρουσης.

«Το νεότερο στοιχείο είναι ότι υπάρχει μια στρατιωτική ανάμιξη της Τουρκίας, η οποία υπάρχει κίνδυνος να υποκινήσει τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης» τόνισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού Κοινοβουλίου.

Πρόσφατα δε, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την ανάπτυξη «Σύρων μαχητών, μελών τζιχαντιστικών ομάδων» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή μέσω της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας εξέφρασε τη λύπη του για τον «σημαντικό αριθμό» των αμάχων που έχουν σκοτωθεί, ενώ υποστήριξε ότι το Αζερμπαϊτζάν ήταν αυτό που ξεκίνησε τη σύγκρουση. Ζήτησε μάλιστα, να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς όρους, υπό την αιγίδα της μεσολαβητικής Ομάδας του Μινσκ, στην οποία συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή Ναγκόρνο – Καραμπάχ βρίσκεται στον νότιο Καύκασο. Το μεγαλύτερο μέρος τελεί υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, η οποία αποτελεί ένα de facto ανεξάρτητο κράτος. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι αρμενικής καταγωγής. Μέχρι το 1994, όταν ξέσπασε η πρώτη κρίση, η συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έως σήμερα εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζέρικης επικράτειας.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΑFP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News