Κόσμος Τετάρτη 7/10/2020, 16:02
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Τιμωρεί την Gazprom με πρόστιμο 7,6 δισ. δολ. για τον «Nord Stream 2»

Πρόστιμο μαμούθ, ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επέβαλαν οι πολωνικές αρχές στη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, η οποία κατηγορείται ότι προχώρησε στην κατασκευή του αγωγού «Nord Stream 2», χωρίς να διαθέτει την συγκατάθεση της Βαρσοβίας.

Παράλληλα, οι πολωνικές αρχές προέβησαν και στην επιβολή αντίστοιχων προστίμων σε ακόμη πέντε εταιρείες, οι οποίες εμπλέκονται άμεσα στο ενεργειακό project , συνολικού προϋπολογισμού 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Nord Stream 2» αποτελεί ένα ρωσο-ευρωπαϊκό project, το οποίο χρηματοδοτείται τόσο από τη ρωσική Gazprom όσο και από τις γερμανικές Uniper – BASF, την αγγλο-ολλανδική Shell και τις αυστριακές OMV – Engie.

Ο αγωγός, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο τμήμα του, φιλοδοξεί να διπλασιάσει τις ρωσικές εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη, κάτι το οποίο έχει κλιμακώσει τις ανησυχίες για μελλοντική εξάρτηση των Βρυξελλών από τη Μόσχα, σε επίπεδο ενεργειακών πόρων.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως απειλήσει με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εις βάρος των εμπλεκόμενων εταιρειών, εφόσον οι τελευταίες δεν σταματήσουν την χρηματοδότηση του project.

Στο πλαίσιο αυτό δε, η ολλανδο-ελβετική Allseas ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο την αποχώρησή της από την κοινοπραξία, επικαλούμενη τον κίνδυνο περιοριστικών μέτρων εκ μέρους της Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά της, η Gazprom, στον απόηχο της απόφασης των πολωνικών αρχών, δεσμεύτηκε ότι θα ασκήσει έφεση, ενώ επανέλαβε ότι ο αγωγός δεν παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Πολωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Gazprom προμηθεύει τη μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού αερίου, η οποία καταναλώνεται στην Πολωνία, παρότι η τελευταία έχει αυξήσει σημαντικά τις προμήθειες υγροποιημένου αερίου LNG, κυρίως από το Κατάρ και τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News