Κόσμος Παρασκευή 28/05/2021, 09:40
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε παρουσιάστρια του BBC λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Έρευνα για το εάν ο θάνατος συνδέεται με το εμβόλιο

Πέθανε παρουσιάστρια του BBC λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Η Λίζα Σο, παρουσιάστρια του ραδιοφώνου του BBC, πέθανε στο νοσοκομείο από θρόμβωση, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της. Σύμφωνα με το BBC έχει ανοίξει έρευνα για να εξεταστεί κατά πόσον ο θάνατος συνδέεται με το εμβόλιο. 

Η 44χρονη, που εργαζόταν για το BBC Radio Newcastle από το 2015, είχε έντονους πονοκεφάλους μία εβδομάδα μετά το εμβόλιο και λίγες ημέρες αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Royal Victoria, όπου εισήχθη άμεσα σε μονάδα εντατικής θεραπείας με θρομβώσεις και αιμορραγία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειας. 

Υπενθυμίζεται ότι στη Βρετανία υπάρχει σύσταση να μην χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες ηλικίας κάτω των 40 ετών, εξαιτίας σπάνιων περιπτώσεων σοβαρών θρομβώσεων. Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί 309 τέτοιες περιπτώσεις σε 33 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι γυναίκες ηλικίας κάτω των 45 ετών. 

Ο κίνδυνος σοβαρής θρόμβωσης από το εμβόλιο σε ανθρώπους που διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους είναι περίπου 1 στις 100.000 σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό φαρμάκων (MHRA). Ο κίνδυνος θανάτου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες είναι 1 στο 1.000.000. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News