Κόσμος Κυριακή 23/05/2021, 13:43
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδική μετάλλαξη: Πολύ αποτελεσματικά τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca

Ινδική μετάλλαξη: Πολύ αποτελεσματικά τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca

Τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca παρέχουν υψηλό βαθμό προστασίας έναντι του στελέχους του κορωνοϊού που αρχικά εντοπίστηκε στην Ινδία, αναφέρει μελέτη του βρετανικού οργανισμού δημόσιας υγείας Public Health England (PHE).

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι κατά 88% αποτελεσματικό έναντι της συμπτωματικής νόσου από την ινδική μετάλλαξη δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, έναντι αποτελεσματικότητας 93% που έχει έναντι του στελέχους που βρέθηκε στο Κεντ της Αγγλίας. 

Αντίστοιχα, το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν κατά 60% αποτελεσματικό, έναντι 66% που είναι έναντι του στελέχους του Κεντ. 

Όπως ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης, η διαφορά στην αποτελεσματικότητα ίσως να σχετίζεται με τη δεύτερη δόση, η οποία χορηγείται πιο αργά σε εκείνους που κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο χρειάζεται περισσότερο καιρό για να φτάσει στη μέγιστη αποτελεσματικότητά του, επομένως η προστασία του ενδεχομένως να αυξάνεται σε υψηλότερα επίπεδα αργότερα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News