Κόσμος Παρασκευή 21/05/2021, 14:19
ΚΟΣΜΟΣ

Covid και ανοσία της αγέλης: Είναι όντως εφικτή;

Covid και ανοσία της αγέλης: Είναι όντως εφικτή;

Όταν άρχισε η πανδημία του νέου κορωνοϊού κάθε γωνιά του πλανήτη κάποιες υγειονομικές αρχές και κυβερνήσεις στήριζαν τις ελπίδες τους στη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Οι περισσότερες αποφάσισαν πολύ γρήγορα πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω του εμβολιασμού, ενώ υπήρξαν και κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Σουηδία, που απέφυγαν τα περιοριστικά μέτρα, επιτρέποντας τη διάδοση του ιού για να φτάσουν στην ανοσία της αγέλης ταχύτερα. Τελικά έως και σήμερα κανείς δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο. Η μάχη δεν είναι εύκολη υπόθεση και τούτο γιατί όσο ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται, τόσο πληθαίνουν και οι μεταλλάξεις του. 

Η θεωρία έλεγε ότι εάν το 60% του 70% του πληθυσμού αποκτούσε αντισώματα, η μετάδοση του νέου κορωνοϊού θα άρχισε να υποχωρεί. Στην πράξη η 
Covid-19 συνεχίζει τη φονική επέλασή της από την Ασία και την Ευρώπη έως την Αφρική και την Αμερική. Έως σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 164 εκατομμύρια μολύνσεις και 3,4 εκατ. θάνατοι. 

Αν και οι εμβολιασμοί προχωρούν, ο ιός δεν φαίνεται να εξασθενεί. Αποδεικνύεται απρόβλεπτος, με τους ειδικούς να μην μπορούν απαντήσουν με ακρίβεια πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια ή η φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση. Η διστακτικότητα ενός μέρους του πληθυσμού, ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση και κυρίως τα νέα στελέχη του ιού που εντοπίζονται ανά τον κόσμο είναι παράγοντες που καθιστούν εξαιρετικά αβέβαιο το πότε θα επιτευχθεί ο στόχος της ανοσίας της αγέλης, προειδοποιούν οι ειδικοί. 

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η Covid-19 θα γίνει ενδημική, όπως η γρίπη (κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να κυκλοφορεί σε μέρη του πληθυσμού, πιθανότατα ως εποχική παειλή), αλλά καθώς θα έχουμε στα χέρια μας το όπλο των εμβολίων και πιθανότατα και φάρμακα, δεν είναι πια τόσο επικίνδυνη όσο σήμερα. 

Μιλώντας στο CNBC η επιδημιολόγος, Λόρεν Άνσελ Μέγιερς, περιγράφει την ανοσία της αγέλης ως «την ίδέα ότι εάν εμβολιάσουμε αρκετούς ανθρώπους ανά τον κόσμο, ο ιός δεν θα έχει πού να εξαπλωθεί και η πανδημία θα εξαλειφθεί». Δυστυχώς, τονίζει, «είμαστε πολύ μακριά από το να συμβεί κάτι τέτοιο σε παγκόσμια κλίμακα». Σημείωσε δε πως έχουν υπάρξει αρκετές παρανοήσεις σχετικά με το ποσοστό των εμβολιασθέντων που απαιτείται για την ανοσία, αφού δεν φτάνει σε μία χώρα να είναι υψηλό. Η κάθε χώρα εξαρτάται από το τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News