Κόσμος Σάββατο 15/05/2021, 07:32
ΚΟΣΜΟΣ

Πέμπτη ημέρα αιματοκυλίσματος σε Ισραήλ – Παλαιστίνη

Συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις

Πέμπτη ημέρα αιματοκυλίσματος σε Ισραήλ – Παλαιστίνη

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται η πολεμική σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τους μαχητές της παλαιστιανιακής Χαμάς, στη χειρότερη κρίση της περιοχής κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. 

Μόνο χθες, Παρασκευή, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι έπληξαν εκατοντάδες θέσεις της Χαμάς, σκοτώθηκαν 10 Παλαιστίνιοι. Από την πλευρά τους, οι τελευταίοι πέταξαν πέτρες και μολότοφ προς τις ισραηλινές δυνάμεις, με τη Χαμάς να έχει εκτοξεύσει τουλάχιστον 2.000 ρουκέτες από τη Δευτέρα. 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε ότι η αποκλιμάκωση της έντασης δεν φαίνεται στον ορίζοντα. «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια των πόλεων μας» δήλωσε την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται, με περισσότερους από 120 Παλαιστίνιους, ανάμεσα στους οποίους και αρκετά παιδιά, και εννέα Ισραηλινούς να έχουν χάσει τη ζωή τους. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει, ως απόρροια των ισραηλινών βομβαρδισμών και των ρουκετών της Χαμάς. 

Σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, στόχος των επιδρομών είναι η καταστροφή των υπόγειων τούνελ της Χαμάς, μέσω των οποίων επιτυγχάνονται τα παλαιστιανιακά χτυπήματα προς την ισραηλινή πλευρά.

Την ίδια ώρα, ασάφεια εξακολουθεί να επικρατεί όσον αφορά το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης των Ισραηλινών, με αρκετούς αξιωματούχους να καθιστούν αναγκαία μια τέτοια εξέλιξη.

Πάντως, μέχρι στιγμής, η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ φαίνεται ότι προσπαθεί να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρά τις πρόσφατες διαρροές περί επικείμενης επέμβασης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αναταραχή, η χειρότερη των τελευταίων ετών, ξεκίνησε μετά τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων για την επέκταση των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, μια τακτική του Τελ Αβίβ, η οποία έχει τύχει της καταδίκης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News