Κόσμος Τετάρτη 14/04/2021, 14:28
ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Η «κληρονομιά» του Τραμπ μόλις ξεκίνησε

Εποικισμοί του Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης

Δυτική Όχθη: Η «κληρονομιά» του Τραμπ μόλις ξεκίνησε

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι «επιθετικοί» εποικισμοί του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να ιδρύσουν ένα αυτόνομο και κυρίαρχο κράτος.

Σύμφωνα με έρευνα του Associated Press, μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί τουλάχιστον 9.000 κατοικίες, ενώ ακόμη περισσότερες αναμένεται να ανεγερθούν το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με μεγάλα ισραηλινά project υποδομών, όπως αγωγοί φυσικού αερίου κ.α.

Η εν λόγω εξέλιξη, η οποία έχει επανειλημμένως τύχει της καταδίκης της διεθνούς κοινότητας, συνιστά απότοκο της διπλωματίας του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Δυτική Όχθη: Η «κληρονομιά» του Τραμπ μόλις ξεκίνησε-1

Εγκαταλείποντας την πάγια ρητορική της Ουάσιγκτον εναντίον των εποικισμών, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της θητείας του, είχε υιοθετήσει την στρατηγική του Τελ Αβίβ, προτείνοντας ένα πλάνο ειρήνευσης, το οποίο επέτρεπε στο Ισραήλ να κρατήσει όλα τα εδάφη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Δυτικής Όχθης.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω τακτικής αποτυπώνονται στις δορυφορικές εικόνες του AP, οι οποίες καταδεικνύουν τη βαθιά διείσδυση των Ισραηλινών στην αμφισβητούμενη και πολύπαθη περιοχή, δυτικά το ποταμού Ιορδάνη.

Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο το έργο του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της λύσης των δύο κρατών. Ωστόσο, η δημιουργία των χιλιάδων ισραηλινών κατοικιών, αναμφίβολα, δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά για την υλοποίησή της.

Δυτική Όχθη: Η «κληρονομιά» του Τραμπ μόλις ξεκίνησε-2

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News