Κόσμος Τετάρτη 12/05/2021, 07:46
ΚΟΣΜΟΣ

Εφιαλτικές στιγμές στο Ισραήλ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λοντ

Τουλάχιστον 40 νεκροί στις ταραχές των τελευταίων ημερών

Εφιαλτικές στιγμές στο Ισραήλ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λοντ

Ακόμη μία νύχτα ταραχών και αίματος σε Ισραήλ και Παλαιστιανακά εδάφη. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη Λοντ, όπου πυρπολήθηκαν μία συναγωγή, καταστήματα και  αυτοκίνητα, ενώ 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις, τις οποίες ο δήμαρχος της πόλης χαρακτήρισε «εμφύλιο πόλεμο». 

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν πέσει νεκροί στις ταραχές των τελευταίων ημερών, τις πλέον βίαιες εδώ και χρόνια: 35 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και 10 παιδιά, και 5 Ισραηλινοί. Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα ως απάντηση, όπως λέει, στις επιθέσεις των Παλαιστινίων με ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ και άλλες περιοχές. 

Η διεθνής κοινότητα έχει καλέσει και τις δύο πλευρές να κάνουν βήματα προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η «έξαρση της βίας» στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ «πρέπει να σταματήσει αμέσως», τόνισε  βράδυ εκπρόσωπος του επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Τζουζέπ Μπορέλ.«Οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του άμαχου πληθυσμού στο Ισραήλ είναι εντελώς απαράδεκτες και τροφοδοτούν την κλιμάκωση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Μια από τις αιτίες των εντάσεων των τελευταίων εβδομάδων είναι το ότι παλαιστινιακές οικογένειες απειλούνται να εκδιωχθούν από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα προς όφελος εβραίων εποίκων. Χθες η βία κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο, με εκτοξεύσεις δεκάδων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ και πολύνεκρα πλήγματα του εβραϊκού κράτους εναντίον της Χαμάς. Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες κλιμακώσεις της έντασης των τελευταίων ετών.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News