Κόσμος Κυριακή 11/04/2021, 14:54
ΚΟΣΜΟΣ

La Repubblica: Η Τουρκία «παγώνει» την αγορά ιταλικών ελικοπτέρων

«Αντίποινα» για τις δηλώσεις Ντράγκι

La Repubblica: Η Τουρκία «παγώνει» την αγορά ιταλικών ελικοπτέρων

Την αγορά δέκα ελικοπτέρων από την Ιταλία, «παγώνει» η Άγκυρα – σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» – σε «αντίποινα» για τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 

Όπως γράφει το kathimerini.gr η Τουρκία «πάγωσε» την πώληση δέκα ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο. Το κόστος της αγοράς αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα επιπλέον συμφωνιών, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, «προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν σε άλλες δυο ιδιωτικές εταιρίες και στον όμιλο του ενεργειακού τομέα Ansaldo Energia, ιδιοκτήτη σε ποσοστό 40% μιας τρίτης εταιρείας, η οποία διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας, έξω από την Κωνσταντινούπολη. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, υπενθυμίζει η εφημερίδα, ξεπερνούν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση της Τουρκίας έγιναν την περασμένη Πέμπτη, όταν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ερωτήθηκε σε συνέντευξη τύπου σχετικά με την στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. «Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας» είχε πει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News