Κόσμος Σάββατο 10/04/2021, 22:23
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στα «χέρια» του Βερολίνου αποκλειστικά η εφαρμογή των lockdowns

Γερμανία: Στα «χέρια» του Βερολίνου αποκλειστικά η εφαρμογή των lockdowns

Νέο νομοσχέδιο με το οποίο η εξουσία της επιβολής περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19, μεταφέρεται από τις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων στο Βερολίνο, έχει εκπονήσει η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Άγκελα Μέρκελ, στη Γερμανία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει σχέδια για την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. στις περιοχές όπου το ποσοστό των κρουσμάτων του επταήμερου μέσου όρου ξεπερνά τα 100 ανά 100.000 άτομα για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Βάσει του σχεδιασμού τα σχολεία και όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα θα πρέπει να κλείνουν, ενώ οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να κάνουν τεστ στους υπαλλήλους τους δύο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που τέθηκε υπόψη του Bloomberg.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αποφάσισε να υιοθετήσει αυτά τα μέτρα που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις, αφού τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μια κοινή συνιστώσα. Ενώ οι ηγέτες των κρατιδίων ενδέχεται να προσπαθήσουν να χαλαρώσουν ορισμένα από αυτά τα μέτρα πριν από την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, το κοινοβούλιο ενδεχομένως να εγκρίνει τον νέο νόμο την επόμενη Παρασκευή.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που μπορεί να συναντήσει το νομοσχέδιο είναι πιθανότατα η ψηφοφορία στο ανώτερο σώμα του κοινοβουλίου, όπου εκπροσωπούνται οι κυβερνήσεις των κρατιδίων και ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ στερείται πλειοψηφίας.

Η Μέρκελ και οι περιφερειακοί πρωθυπουργοί έχουν έρθει ουκ ολίγες φορές σε σύγκρουση από την έναρξη της πανδημίας εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και ορισμένοι δεν κατάφεραν να επιβάλουν τους κανόνες που έχουν συμφωνήσει με την καγκελάριο. Οι τακτικές συναντήσεις για τη χάραξη πολιτικής έχουν καθυστερήσει αρκετές φορές, αφήνοντας τους πολίτες μπερδεμένους σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στο κρατίδιό τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News