Κόσμος Παρασκευή 9/04/2021, 14:45
ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Φίλιππος: «Ήταν πάντα ο Phil the Greek»

Πρίγκιπας Φίλιππος: «Ήταν πάντα ο Phil the Greek»

Το πλήρες όνομά του ήταν Φίλιππος Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ και ήταν το πέμπτο παιδί (ύστερα από τέσσερις κόρες) του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ. O πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος απεβίωσε σήμερα, γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 πάνω σε ένα τραπέζι στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας και βαπτίσθηκε ως Ελληνορθόδοξος. Ανάδοχοί του ήταν η γιαγιά του βασίλισσα Όλγα και ο τότε δήμαρχος της Κέρκυρας Αλέξανδρος Κοκοτός. 

Εξορίστηκε με την οικογένειά του από την Ελλάδα όταν ήταν μόλις 18 μηνών. Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με το Φίλιππο να μεταφέρεται ασφαλώς μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων.

Ο Φίλιππος είχε βρετανικό και γερμανικό αίμα από τη μητέρα του, που ήταν δισέγγονη της Βασίλισσας Βικτώρια και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Πρίγκιπας Φίλιππος: «Ήταν πάντα ο Phil the Greek»-1

Έχοντας φοιτήσει σε σχολεία της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό το 1939.

Από τον Ιούλιο εκείνου του έτους άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του και την είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Πρίγκιπας Φίλιππος: «Ήταν πάντα ο Phil the Greek»-2

Ο Φίλιππος δεν απέκτησε ουσιαστικά ποτέ ελληνική παιδεία και δεν είχε καλή γνώση της ελληνικής γλώσσσας. «Μπορώ να καταλάβω λίγα πράγματα» είχε πει ο ίδιος το 1992. Ήταν ουσιαστικά ένας «Άγγλος τζέντλεμαν» γράφει το Reuters, «αλλά για φίλους και επικριτές παρέμεινε πάντα ο “Phil the Greek”». 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News