Κόσμος Πέμπτη 8/04/2021, 22:16
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ευρωκοινοβούλιο: Η συμπεριφορά Ερντογάν στην πρόεδρο της Κομισιόν αποτελεί πολιτική προσβολή

φωτ. REUTERS

Τη στήριξή τους προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις, δήλωσαν οι Ευρωβουλευτές.

Σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει απερίφραστα την αγενή συμπεριφορά που επέδειξε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε βάρο της προέδρου της Κομισιόν όταν ο Τούρκος πρόεδρος την άφησε να κάθεται όρθια όταν ο ίδιος στρογγυλοκάθισε στην καρέκλα του προεδρικού μεγάλου στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της επίσκεψης των επικεφαλής της Ε.Ε. στην Τουρκία την Τρίτη.

Η πρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ Evelyn Regner (Σοσιαλιστές, Αυστρία) επεσήμανε ότι «η ασέβεια αυτή υπερβαίνει το πρόσωπο και τον θεσμό που εκπροσωπεί. Καταδεικνύει ακόμα μία φορά πόσα περισσότερα πρέπει να γίνουν για τη στήριξη των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, με τη θέσπιση δεσμευτικών κανόνων όπως λ.χ. για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια, αλλά και με την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κοινωνικής αδιαφορίας και των εμποδίων, όπως έγινε ολοφάνερο στην Τουρκία χθες.»

Η 1η αντιπρόεδρος Eurgenia Rodriguez Palop (Αριστερά, Ισπανία) τόνισε πως «λέγεται ότι μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις. Η περιφρόνηση που επιδείχθηκε προς την πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν, η οποία έμεινε χωρίς θέση, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της εναντίωσης στα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία.»

Η 3η αντιπρόεδρος Eλισσάβετ Βόζενμπεργκ (ΕΛΚ, Ελλάδα) επεσήμανε ότι «η απαράδεκτη και ανάρμοστη συμπεριφορά του προέδρου Erdoğan έναντι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια άνευ προηγουμένου διπλωματική προσβολή, απογοήτευση και περιφρόνηση προς τα ανώτατα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ο Τούρκος Πρόεδρος προσέβαλε συνειδητά την ΕΕ, καθώς και τις ευρωπαϊκές αξίες. Αυτή η εξαιρετικά επιθετική και μη πολιτισμένη δράση υπερβαίνει όλα τα όρια ανοχής και απαιτεί αυστηρή αντίδραση εκ μέρους της ΕΕ.»

Ο 4ος αντιπρόεδρος Robert Biedron (Σοσιαλιστές, Πολωνία) επέκρινε τη στάση της Τουρκίας: «Το χθεσινό ατόπημα της τουρκικής διπλωματίας αποτελεί ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο της παντελούς εθελοτυφλίας του προέδρου Ερντογάν όχι μόνο για την ισότητα των φύλων, αλλά και για τις βασικές αρχές του διπλωματικού πρωτοκόλλου. Μπορεί και να αποτελεί πολιτική δήλωση, δεδομένου ότι ένα από τα σημεία της ημερήσιας διάταξης ήταν η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.»

Η Frances Fitzgerald (ΕΛΚ, Ιρλανδία) υπενθύμισε ότι «ο καθημερινός σεξισμός παραμένει παγιωμένη πραγματικότητα στον κόσμο μας, μεταξύ άλλων στα υψηλότερα επίπεδα πολιτικής και διπλωματίας. Πρέπει πάντα να επαγρυπνούμε και να διασφαλίζουμε ότι οι γυναίκες έχουν θέση εκεί που ανήκουν: στο τραπέζι. Τίποτα λιγότερο από αυτό δεν είναι αντάξιο των ευρωπαϊκών αξιών μας.»

Η MariaNoichl (Σοσιαλιστές, Γερμανία) κατέστησε σαφές ότι «η ευθύνη βαρύνει επίσης τον Σαρλ Μισέλ. Η συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας είναι απεχθής, αλλά δεν είναι στα χέρια μας. Ωστόσο, περιμένουμε περισσότερα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα μπορούσε να είχε καθίσει αμέσως δίπλα στην πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν, αντί να κάτσει στην καρέκλα του χωρίς να σχολιάσει. Οι δημοκράτες θα πρέπει να συμπαρίστανται στους άλλους δημοκράτες όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με προκλήσεις. Μια τέτοια επίδειξη θάρρους θα ήταν θετική για όλους μας.»

Στο ίδιο μήκος κύματος η Alice Kuhnke (Πράσινοι, Σουηδία), δήλωσε ότι «αυτό που είδαμε χθες στην Άγκυρα είναι απλώς μια κατάφωρη έκφραση άγνοιας και αδιαφορίας. Δυστυχώς, δεν εκπλήσσομαι από την απογοητευτική κίνηση του προέδρου Ερντογάν. Η μη προσφορά θέσης στην πρόεδρο αποτελεί άλλο ένα σημείο στη μακρά λίστα του μισογυνιστικών ενεργειών του. Αυτή η προσβλητική χειρονομία είναι επιζήμια για τις διπλωματικές μας σχέσεις και η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων γυναικών στην Τουρκία.»

 

Money Review