Κόσμος Παρασκευή 9/04/2021, 14:05
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος

Ο επί 73 χρόνια σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ άφησε την τελευταία του πνοή στο Κάστρο του Γουίντσορ, σε ηλικία 99 ετών

Βρετανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος

Απεβίωσε ο πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας, σε ηλικία 99 ετών. Όπως έγινε γνωστό, πέθανε στο Κάστρο του Γουίντσορ, τρεις εβδομάδες μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο. Είχε νοσηλευτεί επί 28 ημέρες για λοίμωξη, ενώ είχε υποβληθεί και σε εγχείρηση καρδιάς.

Βρετανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος-1

Ήδη, δόθηκε διαταγή οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στη Βρετανία, καθώς ξεκινά μία περίοδος εθνικού πένθους.

Η υγεία του ελληνικής καταγωγής συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ εμφάνιζε αργή επιδείνωση εδώ και καιρό. Ο Φίλιππος είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από τα βασιλικά καθήκοντά του το Μάιο του 2017. Μάλιστα, τότε, είχε αστειευτεί λέγοντας ότι δεν μπορεί πια να σταθεί όρθιος. Η τελευταία επίσημη εμφάνισή του έγινε τη χρονιά εκείνη, κατά τη διάρκεια παρέλασης του  Βασιλικού Ναυτικού, στην αυλή του Παλατιού του Μπάκιγχαμ.

Έκτοτε, εμφανιζόταν σπάνια δημοσίως, καθώς περνούσε τον περισσότερο καιρό στο κτήμα της Βασίλισσας στο Σάντριγχαμ του Νόρφολκ. Κατά τη διάρκεια του lockdown, έμεινε μαζί με την Ελισάβετ στο Παλάτι του Γουίντσορ. Το ζευγάρι γιόρτασε την 73η επέτειο του γάμου του το Νοέμβριο του 2020. Ο πρίγκιπας Φίλιππος γιόρτασε τα 99α γενέθλιά του στο lockdown.

Βρετανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος-2

Ποιος ήταν

Γεννημένος στην Κέρκυρα, ο Φίλιππος είχε περιγράψει κάποτε τον εαυτό του σαν «έναν ανυπόληπτο Βαλκάνιο πρίγκιπα χωρίς ιδιαίτερη αξία ή διακρίσεις». Παρόλα αυτά, διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στη μοντέρνα μοναρχία της Βρετανίας.

Η ζωή του αφιερώθηκε στα βασιλικά καθήκοντα, καθώς εγκατέλειψε την υποσχόμενη καριέρα του στο ναυτικό, προκειμένου να περπατά λίγα μέτρα πίσω από την Ελισάβετ.

Βρετανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος-3

Επί δεκαετίες, ήταν το πιο ενεργητικό μέλος της βασιλικής οικογένειας, με τις περισσότερες εμφανίσεις στο πρόγραμμά του.

Ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, τον έβλεπαν συχνά να σηκώνει μικρά παιδιά πάνω από τα κάγκελα ασφαλείας, προκειμένου να μπορέσουν να προσφέρουν τα μπουκέτα τους στη σύζυγό του.

Βρετανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος-4

Όμως, ο ρόλος του δεν αναγνωριζόταν πάντα, κυρίως εξαιτίας της άβολης σχέσης του με τον Τύπο. Οι δημοσιογράφοι συχνά εστίαζαν περισσότερο στις γκάφες του και εκείνους τους αποκαλούσε «ερπετά». Κάποτε είχε πει στο βιογράφο Gyles Brandreth, «έχω γίνει μία καρικατούρα. Εκεί βρισκόμαστε. Απλά πρέπει να το αποδεχθώ».

Βρετανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος-5

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News