Κόσμος Πέμπτη 1/04/2021, 16:28
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

ΗΠΑ: Το τέταρτο κύμα υψώνεται αλλά είναι λιγότερο θανατηφόρο

REUTERS/Caitlin Ochs

Σε έξαρση βρίσκεται η πανδημία στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. Κι αυτό μολονότι ο εμβολιασμός στη χώρα, μετά την εκλογή Μπάιντεν, προχωράει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Το Axios, σε δημοσίευμα του, κάνει λόγο για το 4ο κύμα του κορωνοϊού που έχει αρχίσει να υψώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται ότι κατά πάσα βεβαιότητα θα είναι λιγότερο θανατηφόρο από το 3ο κύμα, ωστόσο η συνεχιζόμενη αποτυχία περιορισμού της διασποράς της νόσου έχει σημαντικές συνέπειες και θα καταστήσει δύσκολο να αφήσουμε πίσω μας τον COVID-19.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν κατά μέσο όρο 63.000 ημερήσιες διαγνώσεις ανθρώπων που νοσούσαν με Covid, γεγονός που συνιστά μια αύξηση της τάξεως του 17% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Το δημοσίευμα συνεχίζει τονίζοντας ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σημείωσε αύξηση της περασμένη εβδομάδα σε 25 Πολιτείες. Επίσης, παρότι ο εμβολιασμός κινείται γοργά, ο αριθμός των νέων περιστατικών έχει σημειώσει πτώση μόνο σε πέντε Πολιτείες, κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.   

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειωμένο αριθμό νεκρών κατά το 4ο κύμα, καθώς ήδη έχει χορηγηθεί τουλάχιστον η πρώτη δόση του εμβολίου στο 73% των ηλικιωμένων. Πολλές Πολιτείες, σημειώνει το Axios, έχουν θέσει σε προτεραιότητα για τον εμβολιασμό ευπαθείς ομάδες και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πολλοί νεότεροι σε ηλικία Αμερικανοί με ασθένειες που τους καθιστούν υψηλού ρίσκου, δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, την ώρα που η διασπορά και λόγω των μεταλλάξεων είναι πιο επιθετική.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν να έχουν αυξητική τάση, ωστόσο όχι με τους δραματικούς ρυθμούς των προηγούμενων κυμάτων.

Το Axios καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο είναι επαρκές και λειτουργικό και θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των θανάτων. Ωστόσο, τέσσερα επιδημιολογικά κύματα μέσα σε ένα χρόνο καταδεικνύουν την αποτυχία να ελεγχθεί ο ιός και ότι θα συνεχίσει να προκαλεί πλήγματα.

Αυξητική τροχιά σε όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με την καταγραφή των κρουσμάτων σε όλο των κόσμο, υπάρχει επιθετική αύξηση παντού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Ασία, η Ινδία και η Βραζιλία.

ipa-to-tetarto-kyma-ypsonetai-alla-einai-ligotero-thanatiforo0
Data: Our World in Data; Chart: Axios Visuals

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News