Κόσμος Παρασκευή 26/03/2021, 16:33
ΚΟΣΜΟΣ

Εξαγωγές εμβολίων Covid19: Η Ε.Ε. δεν πάτησε την σκανδάλη – ακόμη

Εξαγωγές εμβολίων Covid19: Η Ε.Ε. δεν πάτησε την σκανδάλη – ακόμη

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέφυγαν να ενεργοποιήσουν το όπλο της απαγόρευσης των εξαγωγών εμβολίων κατά της Covid19. Προς ώρας τουλάχιστον. Αφού διατηρούν την απειλή του ως μέσο πίεση στην AstraZeneca, ενώ έδωσαν τη στήριξή τους επί της αρχής σε πιο αυστηρούς ελέγχους των εξαγωγών. 

Στο ανακοινωθέν της Συνόδου υπογραμμίζεται η σπουδιαότητα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και επαναλαμβάνεται η ανάγκη να τηρούν οι φαρμακευτικές τα συμφωνηθέντα για τις παραδόσεις. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε καλέσει νωρίτερα την AstraZeneca να επιταχύνει τις παραδόσεις στην Ε.Ε., τιμώντας το συμβόλαιό της, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε σχολιάσει στους δημοσιογράφους πως η προειδοποίηση για μπλόκο στις εξαγωγές εμβολίων σηματοδοτεί το «τέλος της αφέλειας» εκ μέρους της Ε.Ε., η οποία από τον Δεκέμβριο έως σήμερα έχει εξάγει περισσότερες δόσεις εμβολίων κατά της Covid19 σε 33 χώρες από ό,τι έχει χορηγήσει στον δικό της πληθυσμό.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η απειλή των εξαγωγών στο μέτωπο των εμβολίων είναι αποδεκτή, αλλά εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βέλγος ομόλογός του. 

Μεγάλος ωφελημένος από τις εξαγωγές της Ε.Ε. είναι η Βρετανία, όπου τα 2/3 των εμβολίων που χορηγούνται παράγονται σε έδαφος της κοινότητας. 

Με πληροφορίες από BBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News