Κόσμος Πέμπτη 18/03/2021, 10:10
ΚΟΣΜΟΣ

«Καρότο και μαστίγιο» από τον Μπάιντεν έναντι της Κίνας

«Καρότο και μαστίγιο» από τον Μπάιντεν έναντι της Κίνας

Το Πεκίνο σχεδιάζει να πιέσει την Ουάσιγκτον να ανακαλέσει ορισμένες από τις πολιτικές που είχαν βάλει στο στόχαστρο την Κίνα επί προεδρίας Τραμπ στην πρώτη κατ’ιδίαν συνάντηση Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων μετά την εκλογή Μπάιντεν.

Η σημερινή συνάντηση στην Αλάσκα δίνει και στις δύο πλευρές μία ευκαιρία για επανεκκίνηση της ταραχώδους σχέσης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, που βρίσκονται σε σύγκρουση για το εμπόριο, την τεχνολογική κούρσα, την πολιτική και στρατιωτική επιρροή στην Ασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και την διαχείριση της πανδημίας. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν στη Wall Street Journal πως η συνάντηση θα τους δώσει την ευκαιρία να επισημάνουν τη δυσφορία των ΗΠΑ για κινεζικές δράσεις όπως η περιστολή των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ και η ναυτική επέκταση στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, η οικονομική πίεση σε συμμάχους των ΗΠΑ, η κλοπή τεχνολογίας και οι κυβερνοεπιθέσεις. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν όμως επίσης να προτείνουν στενότερη συνεργασία στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής. 

Η θέση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα δεν αλλάζει επί Μπάιντεν. Ο νέος πρόεδρος συμμερίζεται τις ανησυχίες και τις ενστάσεις του προκατόχου του. Αυτό που πιθανότατα θα αλλάξει είναι ο τρόπος. Η νέα κυβέρνηση αντί για μετωπική σύγκρουση επιλέγει όπως φαίνεται μία τακτική «καρότο και μαστίγιο».

Οι Κινέζοι από την πλευρά τους θα προτείνουν την επανέναρξη των τακτικών συναντήσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων και τον προγραμματισμό μίας τηλεδιάσκεψης των Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν τον Απρίλιο στο περιθώριο της παγκόσμιας διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News