Κόσμος Πέμπτη 12/11/2020, 10:36
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: 300.0000 μαθητές σε καραντίνα

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται στη Γερμανία ο αριθμός μαθητών και μαθητριών που μπαίνουν αναγκαστικά σε καραντίνα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Διδασκόντων ο αριθμός τους ξεπερνά πλέον τις  300.000, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου ανέρχονταν σε περίπου 50.000. Σήμερα έχουν μπει σε καραντίνα εκτός αυτού περίπου 30.000 διδάσκοντες.

«Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ολοένα και περισσότερα σχολεία αναγκάζονται να κλείσουν», δηλώνει στο γερμανικό Τύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διδασκόντων Χάινς Πέτερ Μάιντινγκερ. «Στα σχολεία βιώνουμε ένα lockdown σε δόσεις», τονίζει αναφερόμενος στο σταδιακό κλείσιμο των σχολείων. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σημειώνει ότι οι πολιτικά αρμόδιοι έχουν αφήσει τις αποφάσεις στα χέρια των υγειονομικών αρχών και υπογραμμίζει: «Μόνο και μόνο για να μην κλείσουν τα σχολεία σχεδόν σε όλα τα κρατίδια της χώρας έχει ανασταλεί η εφαρμογή σχεδίων αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός του αριθμού μαθητών κάθε τάξης στο μισό». Ο Χάινς Πέτερ Μάιτινγκερ εκφράζει την ελπίδα ότι θα αποφευχθεί το κλείσιμο των σχολείων σε ολόκληρη της χώρα: «Για να γίνει αυτό θα πρέπει όταν σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων να εφαρμόζονται αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι κανόνες αποστασιοποίησης, ο περιορισμός του αριθμού μαθητών και σε κάθε τάξη και το μάθημα εκ περιτροπής».

Οι γονείς δεν αποκλείουν μερικό ή γενικό lockdown 

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Γονέων Στέφαν Βάσμουτ προσάπτει στους υπουργούς Παιδείας αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας: «Είναι σκάνδαλο ότι τα κρατίδια δεν φρόντισαν ώστε να υπάρχει μια αξιόπιστη στατιστική για το πόσοι μαθητές σε ποιες περιοχές έχουν μπει σε καραντίνα και γιατί. Όπως και σε όλους τους τομείς της κοινωνίας θα έπρεπε να υπάρχουν και στην εκπαίδευση συγκεκριμένα κριτήρια για το πότε και ποια επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γονέων δεν αποκλείει ένα μερικό ή και γενικό lockdown στα σχολεία: «Αν πρόκειται για την υγεία των παιδιών μας θα πρέπει να εξεταστούν ακόμα και περιορισμοί στη διεξαγωγή μαθημάτων στα σχολεία».

Από τη πλευρά της, η ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας Άνγια Κάρλιτσεκ, η οποία τάχθηκε την Τρίτη υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στη τάξη εν ώρα μαθήματος, απέδωσε την αύξηση των μαθητών που μπαίνουν σε καραντίνα στις γενικότερες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Σε ερώτημα δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης συντακτών στο Βερολίνο, σχετικά με τις φήμες για ένα γενικό lockdown στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας απάντησε: «Πετύχαμε το στόχο μας να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία και ελπίζουμε να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων».

Δεν αποδίδει ακόμα το μερικό lockdown 

Την Τετάρτη το Επιδημιολογικό Ινστιτούτο RKI κατέγραψε 18.487 κρούσματα, 3.155 περισσότερα από ότι την προηγούμενη μέρα. Αποτιμώντας το μερικό lockdown που επιβλήθηκε την προπερασμένη Δευτέρα στις 3 Νοεμβρίου, η αναπληρωτής κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ δήλωσε χθες: «Διαπιστώνουμε μια θετική τάση. Θα πρέπει ωστόσο να κάνουμε υπομονή μέχρι να μπορούμε να διαπιστώσουμε αν αποτελεί σημείο καμπής στην προσπάθεια περιορισμού των κρουσμάτων».

Στη δημόσια συζήτηση για ένα ενδεχόμενο lockdown στα σχολεία, ο εκπρόσωπος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για ζητήματα υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε στην ιστοσελίδα tagesschau.de με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων στα σχολεία: «Δυστυχώς γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς μεταδίδεται ο ιός. Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα σχολεία είναι ασφαλή».

Εναλλαγή μαθημάτων σε σχολείο και σπίτι προτείνουν μαθητές

Στην απόφαση των τοπικών υπουργών Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων αντιδρούν πλέον και μαθητές. Μαθητικοί σύλλογοι του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, για παράδειγμα, προτείνουν την εκ περιτροπής διεξαγωγή μαθημάτων, μια στο σχολείο και μια μέσω διαδικτύου, επειδή όπως ανακοινώνουν, δεν αισθάνονται πια ασφαλείς στις σχολικές τάξεις.

Οι τοπικοί υπουργοί Παιδείας ωστόσο εμμένουν στην απόφασή τους να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία επικαλούμενοι τους εφαρμοζόμενους κανόνες αερισμού. Ειδικός του ομοσπονδιακού υπουργείου Περιβάλλοντος ωστόσο εκτιμά ότι δεν αρκεί πλέον ο σωστός αερισμός των τάξεων, αλλά επιβάλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς και οι κανόνες αποστασιοποίησης. Η αποστασιοποίηση ωστόσο δεν είναι εφικτή αν δεν περιοριστούν στο μισό οι μαθητές σε κάθε τάξη.

Στην αφάνεια πολλά κρούσματα σε παιδιά

Οι υπουργοί Παιδείας επικαλούνται εκτός αυτού μελέτες που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα κρούσματα σε σχολεία. Ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν προειδοποιεί ωστόσο στο τακτικό του podcast στη Βορειογερμανική Ραδιοφωνία (NDR) ότι πολλές έρευνες για την εξάπλωση της πανδημίας στα σχολεία έγιναν στη διάρκεια του πρώτου lockdown την άνοιξη όταν είχαν κλείσει σχολεία και νηπιαγωγεία. «Ίσως και για αυτό το λόγο επικρατεί στην κοινωνία η άποψη ότι τα παιδιά δεν πλήττονται τόσο όσο οι ενήλικες από τον κορωνοϊό».

Ο Γερμανός ειδικός παραπέμπει σε μελέτες για αντισώματα, οι οποίες δείχνουν ότι υπήρξαν πολλά κρούσματα σε παιδιά, τα οποία ωστόσο παρέμειναν στην αφάνεια. Το συμπέρασμα του Κρίστιαν Ντόρστεν: «Ενισχύεται η εντύπωση ότι οι μαθητές μεταδίδουν τον ιό το ίδιο όπως και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Ο ιός αδιαφορεί ποιον προσβάλλει».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News