Κόσμος Κυριακή 7/03/2021, 18:15
ΕΜΒΟΛΙΑ

Το «στίγμα» Ντράγκι στην πολιτική της Ε.Ε. για τα εμβόλια

Το «στίγμα» Ντράγκι στην πολιτική της Ε.Ε. για τα εμβόλια

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ιταλίας και φρόντισε να βάλει αμέσως το στίγμα του στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Στην πρώτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Φεβρουαρίου, ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε μία δυναμική παρέμβαση αντιδρώντας στις καθυστερήσεις που παρουσιάζει η Ευρώπη στον εμβολιασμό, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα απέναντι στις φαρμακευτικές που δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους για τα εμβόλια. Επτά ημέρες αργότερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι, με την έγκριση των Βρυξελλών, μπλόκαρε την εξαγωγή μίας ποσότητας εμβολίων της AstraZeneca που προορίζονταν για την Αυστραλία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού από τον οποίο οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να πάρουν έγκριση για εξαγωγές εκτός Ε.Ε.. Η εταιρεία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις συμφωνηθείσες δόσεις εμβολίων προς την Ε.Ε. για το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

Ο Ντράγκι λοιπόν έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που ενεργοποίησε ένα μηχανισμό για τον οποίο πολλοί επικριτές θεωρούν ότι ενισχύει τις τάσεις εθνικισμού απέναντι στον εμβολιασμό και υπονομεύει την παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Φανταστείτε τί θα γινόταν εάν ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ή ο Ματέο Σαλβίνι υιοθετούσε μία τέτοια στάση», διερωτάται αξιωματούχος από το Δημοκρατικό κόμμα, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, αναφέροντας εμμέσως πλην σαφώς ότι σε αυτό βοήθησε η μεγάλη αναγνωρισιμότητα και το κύρος του Ντράγκι.

Η δυναμική αυτή στάση στους ελέγχους των εξαγωγών αποτελεί μία εκδήλωση «βαθιάς ανησυχίας» για τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. χειρίστηκε το θέμα των εμβολίων, αναφέρει ο Τζιοβάνι Ορσίνα, διευθυντής της σχολής διακυβέρνησης LUISS στην Ρώμη. «Η σημερινή κατάσταση καταδεικύνει πόσο ευάλωτη είναι η θέση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια με τις μεγάλες φαρμακευτικές. Ο Ντράγκι φυσικά χρησιμοποιεί το πολιτικό του ανάστημα για ξαναφτιαξει τις ισορροπίες, προς οφελος φυσικά της Ιταλίας», προσθέτει.

Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ο Ντράγκι έθεσε το ερώτημα γιατί η Ε.Ε. να μην επιβάλει πιο αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές των εμβολίων για τις εταιρείες που δεν ανταποκρίθηκαν στις δεσμεύσεις τους. Στόχος του Ντράγκι είναι να επιταχύνει τους εμβολιασμούς στην χώρα του που έχει μείνει πολύ πίσω. Με βάση στοιχεία έως τις 5 Μαρτίου, η Ιταλία διαχειρίστηκε 5,2 εκατ.δόσεις, ήτοι 8,6 ανά 100 άτομα, πολύ λιγότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News