Κόσμος Τετάρτη 17/02/2021, 20:56
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για την απαγόρευση των πρακτικών μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης

Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για την απαγόρευση των πρακτικών μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης

Συλλογή υπογραφών για την «απαγόρευση της μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους» ξεκινούν σήμερα ευρωπαϊκές οργανώσεις.

Πρόκειται για την εκστρατεία #ReclaimYourFace, που πλέον αποτελεί επίσημη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και επιδιώκει «την προστασία των δημόσιων χώρων από παρεμβατικές τεχνολογίες, όπως κάμερες εξοπλισμένες με λογισμικό αναγνώρισης προσώπου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η αδιάκριτη ή αυθαίρετα στοχευμένη χρήση τέτοιων τεχνολογιών αποτελεί περιττή και δυσανάλογη παρέμβαση σε ευρύ φάσμα θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, ενώ ακόμη μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες σε βασικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται, ότι μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών έχει πρώτα κατατεθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εφόσον η Πρωτοβουλία συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές από κατοίκους τουλάχιστον επτά διαφορετικών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε η Επιτροπή υποχρεούται να εξετάσει το εν λόγω αίτημα και να διατυπώσει επίσημη απάντηση, για το αν προτίθεται ή όχι να προτείνει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο νομική ρύθμιση.

Επίσης οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας θα την παρουσιάσουν σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στόχος των οργανώσεων, «το δίκαιο της ΕΕ να απαγορεύει ρητά και συγκεκριμένα τη μαζική βιομετρική παρακολούθηση».

Η συλλογή υπογραφών πραγματοποιείται στην ιστοσελίδα της εκστρατείας #ReclaimYourFace, https://reclaimyourface.eu/el/

Την πρωτοβουλία συντονίζει η οργάνωση European Digital Rights (EDRi), ενώ η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Homo Digitalis και οι Reporters United αποτελούν συνεργάτες της εκστρατείας. Όσες οργανώσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνήσουν στο [email protected].

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News