Κόσμος Παρασκευή 12/02/2021, 12:00
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Είμαστε έτοιμοι να κόψουμε δεσμούς με την Ε.Ε.»

φωτ. ΑΠΕ - ΜΠΕ

Έτοιμη να κόψει κάθε δεσμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει η Ρωσία. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, μέρος της οποίας δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών το πρωί της Παρασκευής. Πρόκειται για ακόμη μία δήλωση, η οποία αντανακλά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών. 

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία οδεύει προς «σχίσμα» με την Ε.Ε, ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι για αυτό. Σε περίπτωση που δούμε ξανά κυρώσεις σε ορισμένους τομείς, που προκαλούν κινδύνους για την οικονομία, θα το κάνουμε» είπε σύμφωνα με μετάφραση των δηλώσεών του από το Reuters. 

Ούτε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο, σε επικοινωνία που είχε μαζί τους το CNBC για το θέμα. 

Οι σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας χτύπησαν νέο «χαμηλό» την περασμένη εβδομάδα, όταν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επισκέφθηκε τον ομόλογό του στη Μόσχα. Έκτοτε περιγράφεται ως ένα «ταπεινωτικό» ταξίδι από αναλυτές. Ο Μπορέλ εξέφρασε την αντίθεση της Ε.Ε. στη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι και κατηγόρησε την Ρωσία ότι οργάνωσε μία «επιθετικά στημένη συνέντευξη Τύπου». 

Ο Λαβρόφ σχολίασε κατά τη συνέντευξη Τύπου πως η «Ε.Ε. δεν είναι αξιόπιστος εταίρος, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο». Ο Μπορέλ απέτυχε να απαντήσει στο σχόλιο αυτό, γεγονός που πυροδότησε την οργή Ευρωβουλευτών. Επίσης έμαθε μέσω Twitter ότι κατά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ η Ρωσία είχε απελάσει τρεις διπλωμάτες της Ε.Ε. επειδή έδωσαν το «παρών» στις διαδηλώσεις υποστήριξης του Ναβάλνι. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News