Κόσμος Τρίτη 9/02/2021, 22:10
ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Τα Ην.Αραβικά Εμιράτα «έγραψαν ιστορία» με την επιτυχημένη αποστολή τους στον Αρη

Τα Ην.Αραβικά Εμιράτα «έγραψαν ιστορία» με την επιτυχημένη αποστολή τους στον Αρη

Ιστορία έγραψαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς έγιναν η πρώτη Αραβική χώρα που πραγματοποίησε αποστολή στον Αρη. 

Η αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με την ονομασία HopeProbe, έφθασε σήμερα στον «κόκκινο πλανήτη» και έστειλε σήμα στη Γη. «Μετά από 204 ημέρες και 480 εκατομμύρια χιλιόμετρα, η HopeProble έφθασε στον Αρη», ήταν το επίσημο μήνυμα του πληρώματος στο Twitter. 

Πρόκειται για ένα μνημειώδες βήμα. Οι ειδικοί έδιδαν μία πιθανότητα 50% επιτυχίας της αποστολής, δεδομένου ότι περισσότερες από το ήμισυ των αποστολών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον πλανήτη έχουν καταλήξει σε αποτυχία. Η πιο κρίσιμη στιγμή ήταν τα τελευταία 27 λεπτά στη διάρκεια των οποίων το HopeProbe έπρεπε να μειώσει τα μέγιστα την ταχύτητα των 100.000 χιλιομέτρων την ώρα στα 18.000 χιλιόμετρα την ώρα. 

Η επιχείρηση καθιστά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη δεύτερη μέχρι σήμερα χώρα που μπήκε με επιτυχία στην τροχιά του πλανήτη Αρη με την πρώτη της προσπάθεια, παρά τις επανελειμμένες προσπάθειες που έχουν γίνει από τη δεκαετία του 1960. Η μοναδική άλλη χώρα που το έχει κατορθώσει είναι η Ινδία. 

Η αποστολή που ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου από το διαστημικό σταθμό Tanegashima της Ιαπωνίας θα μείνει ένα χρόνο Αρη στον πλανήτη, δηλ. 687 ημέρες Γης, για να μελετήσει και να συλλέξει στοιχεία για την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Στόχος είναι η δημιουργία του πρώτου πλήρους χάρτη για την ατμόσφαιρα του Αρη, με τη βοήθεια τριών υψηλής ακρίβειας όργανα που έχουν κατασκευαστεί από την ομάδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η χρονική συγκυρία της εκπλήρωσης της αποστολής είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμπληρώνονται 50 έτη από τη σύσταση του εμιράτου.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News