Κόσμος Τρίτη 9/02/2021, 14:53
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: «Όχι, ο κορωνοϊός δεν διέφυγε από εργαστήριο»

ΠΟΥ: «Όχι, ο κορωνοϊός δεν διέφυγε από εργαστήριο»

Ο κορωνοϊός πιθανότατα «πέρασε» στον άνθρωπο από κάποιο ζώο ή από κατεψυγμένα ζωικά προϊόντα και είναι «εξαιρετικά απίθανο» να «ξέφυγε» από κάποιο εργαστήριο της Γουχάν, κατέληξε η ομάδα διεθνών ερευνητών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επισκέφθηκε το «Σημείο Μηδέν» της πανδημίας, αναζητώντας την προέλευση του ιού.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής της αποστολής, Πίτερ Εμπάρεκ, η θεωρία που θέλει τον κορωνοϊό να έχει διαρρεύσει από κάποιο εργαστήριο της κινεζικής πόλης θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Η έρευνα έφερε μεν νέες πληροφορίες, αλλά δεν άλλαξε δραματικά την εικόνα που ήδη είχαμε για την πανδημία, παραδέχθηκε ο δρ Εμπάρεκ. Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι για το πώς ο ιός, που ξεκίνησε από τα ζώα, μεταδόθηκε στον άνθρωπο. Οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι θεωρούνται μεν «υποψήφιοι» για τη μετάδοση, όμως τα δείγματα του κορωνοϊού που βρέθηκαν σε αυτά τα είδη ζώων δεν είναι ίδια με το Sars-Cov-2, τόνισε.

Από την άλλη, οι ερευνητές του ΠΟΥ δεν βρήκαν ουσιαστικές ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στην Γουχάν ή αλλού στον κόσμο νωρίτερα από το Δεκέμβριο του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι στην προσπάθειά τους να αποκρούσουν τις κατηγορίες ότι αρχικά προσπάθησαν να συγκαλύψουν  την κρίση, οι κινεζικές αρχές προώθησαν τη θεωρία ότι ο ιός δεν ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά έφτασε στην Γουχάν από αλλού. Η εκτίμηση του ΠΟΥ ότι ενδεχομένως να μεταδόθηκε μέσα από κατεψυγμένα είδη ενισχύει τη θεωρία αυτή.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News