Κόσμος Τρίτη 9/02/2021, 20:39
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πιλότος του ελικοπτέρου ευθύνεται για το δυστύχημα με τον Κ. Μπράιαντ 

Φωτ. Associated Press

Σε σφάλμα αποκλειστικά του πιλότου του μοιραίου ελικοπτέρου που συνετρίβη στις 26 Ιανουαρίου, στο οποίο επέβαινε ο πρώην αστέρας του ΝΒΑ Κόμπε Μπράιαντ η κόρη του και έξι ακόμη άτομα συν τον πιλότο, απέδωσε σήμερα Τρίτη το δυστύχημα το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (NTSB) των ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του NTSB  Ρόμπερτ Σάμβαλτ, στον πιλότο είχε δοθεί εντολή να μην πετάξει εκείνο το πρωινό, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με ανέμους μεγάλης έντασης και μειωμένη ορατότητα εξαιτίας της ύπαρξης σύννεφων και ομίχλης. 

Ο πιλότος Άρα Ζομπαγιάν όταν το ελικόπτερο βρέθηκε μέσα στα σύννεφα χτυπήθηκε από το φαινόμενο του αποπροσανατολισμού, λέγοντας στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ότι το ελικόπτερο ανέβαινε και στην προσπάθειά του να βγει από τα σύννεφα, ενώ στην πραγματικότητα κατέβαινε για να προσκρούσει τελικά στην πλαγιά κοντά στην πόλη Καλαβάσας.

Οι πιλότοι είναι πολύ πιθανό να μπερδευτούν με την πορεία και την επιτάχυνση ενός αεροσκάφους όταν δεν έχουν οπτική επαφή με τον ουρανό ή το τοπίο γύρω τους. 

Το ραντάρ έδειξε ότι περί τις 9:45 π.μ., το ελικόπτερο ανέβηκε στα 2.300 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έκανε στροφή προς τα αριστερά, πριν αρχίσει να κατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα. 

Όπως ανέφερε Σάμβαλτ ο πιλότος «πετούσε υπό εντολές πτήσης οι οποίες του απαγόρευσαν ρητά να διεισδύσει στα σύννεφα», όμως έπραξε το αντίθετο. 

Το δ.σ .του NTSB συνεδρίασε σήμερα για να καταλήξει στο τελικό του πόρισμα αναφορικά με τα αίτια της συντριβής.
Όπως είπε ο Σαμβάλτ το διοικητικό συμβούλιο «συζήτησε για το φαινόμενο του χωρικού αποπροσανατολισμού, το οποίο είναι η αίσθηση που μπερδεύει τους πιλότους και χάνουν την οπτική αναφορά τους, μην μπορώντας να αποφασίσουν ποιος τύπος χειρισμού μπορεί να είναι αποτελεσματικός για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS