Κόσμος Πέμπτη 29/10/2020, 20:26
ΚΟΣΜΟΣ

Το παράδειγμα της Μελβούρνης και το πικρό δίδαγμα του μεγαλύτερου σε διάρκεια lockdown

Mε την Ευρώπη μπροστά στον εφιάλτη ενός δεύτερου lockdown, η προσοχή στρέφεται στο παράδειγμα της Μελβούρνης, που γεύθηκε το υψηλό κόστος των προσπαθειών αντιμετώπισης του κορωνοϊού. 

Η πόλη των πέντε εκατ. κατοίκων και δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη των καλύτερων πόλεων για να ζει κανείς εξήλθε χθες από ένα από τα πιο αυστηρά και μεγαλύτερα σε διάρκεια lockdown στον κόσμο. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, οι επιχειρήσεις έβαλαν προσωρινό λουκέτο και οι πολίτες υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους περισσότερο από τρεις μήνες.

Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε από το ημερήσιο ρεκόρ των 700 στις αρχές Αυγούστου σε μόλις δύο περιστατικά την Τετάρτη, ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος του δεύτερου lockdown της Μελβούρνης από την έναρξη της πανδημικής κρίσης είναι τεράστιος. Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται εκτιμήσεις της αυστραλιανής κυβέρνησης, στη διάρκεια του Lockdown χάνονταν καθημερινά 1.200 θέσεις εργασίας στην πολιτεία της Βικτώρια, ενώ η ζήτηση για ψυχολογικές υπηρεσίες αυξήθηκε περισσότερο από 30%.

Οι παραπάνω αριθμοί σκιαγραφούν τη ζοφερή πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολιτικοί ηγέτες, ειδικά στην Ευρώπη, και που έχουν ήδη βιώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του lockdown. 

Στις 7 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτώρια, Ντάνιελ Άντριους, ανακοίνωσε lockdown έξι εβδομάδων, ζητώντας από τους κατοίκους της Μελβούρνης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για σοβαρούς σκοπούς, όπως η μετακίνηση προς και από την εργασία, ιατρική φροντίδα, φυσική άσκηση και προμήθεια βασικών ειδών. Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, οι περιορισμοί επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την πολιτεία, καθώς τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται και στη Μελβούρνη επιβλήθηκε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, τα σχολεία έκλεισαν και μεγάλα τμήματα της δραστηριότητας λιανικής, μεταποίησης και φιλοξενίας έμειναν κλειστά.

Με τη Βικτώρια να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα-τέταρτο του ΑΕΠ της Αυστραλίας, οι περιορισμοί βύθισαν την οικονομία στην πρώτη ύφεση σε διάστημα 30ετίας. Το lockdown αφαιρούσε 100 εκατ. δολάρια Αυστραλίας(71 εκατ. δολάρια) την ημέρα από την οικονομική δραστηριότητα, ενώ στο διάστημα Αυγούστου έως Σεπτέμβριο χάνονταν κατά μέσο όρο 1.200 θέσεις εργασίας την ημέρα.

Οι επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι ίσως να μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια μέχρις ότου η Μελβούρνη καταφέρει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News