Κόσμος Πέμπτη 29/10/2020, 14:29
ΚΟΣΜΟΣ

Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού ασφαλείας η Γαλλία

Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού ασφαλείας η Γαλλία

Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού τέθηκε η κατάσταση ασφαλείας στη Γαλλία μετά την σημερινή επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Καστέξ μιλώντας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο ίδιος διαμήνυσε πως η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι αποφασιστική.

Ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση, προσθέτοντας πως ο δράστης φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ» (“Ο Θεός είναι ο Ύψιστος”) ακόμη και μετά τη σύλληψή του. Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται ακόμη από την πρόσφατη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν στο Παρίσι από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής. Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μεταβαίνει στον τόπο της επίθεσης.

Μεταξύ άλλων, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Παρίσι, καταδικάζοντας την επίθεση.

Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε στο twitter: «Όλη η αλληλεγγύη μου (είναι) με τη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της φρικτής επίθεσης στη Νίκαια και τους οικείους τους. Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας» έγραψε στο Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζω τη φρικτή και βάναυση επίθεση που έλαβε χώρα στη Νίκαια και είμαι ολόψυχα με τη Γαλλία» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας: «Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα αυτής της φρικιαστικής πράξης. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα προς τη Γαλλία. Παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε «βαθύτατα συγκλονισμένη από τους βάρβαρους φόνους στην εκκλησία στη Νίκαια». «Η σκέψη μου είναι με τους συγγενείς των δολοφονηθέντων και των τραυματιών. Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», ανέφερε μέσω Twitter δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News