Κόσμος Τρίτη 27/10/2020, 08:26
ΚΟΣΜΟΣ

Το κάλεσμα Ερντογάν για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων διχάζει τον μουσουλμανικό κόσμο

Το κάλεσμα Ερντογάν για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων διχάζει τον μουσουλμανικό κόσμο

Ορατός είναι ο κίνδυνος η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσλάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αφότου οι ηγέτες μουσουλμανικών χωρών, από το Πακιστάν έως την Αλγερία, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Μακρόν στον ισλαμικό φανατισμό.

Μέχρι στιγμής, ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος είναι περισσότερο αισθητός στην Τουρκία παρά στη Γαλλία, με τη λίρα και τις τουρκικές μετοχές σε ελεύθερη πτώση, καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν -ο οποίος κάλεσε τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα και έχει χαρακτηρίσει πνευματικά ασταθή τον Γάλλο πρόεδρο- ως ένδειξη κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Άγκυρας με το Παρίσι και τη Δύση γενικότερα, επισημαίνει το Bloomberg σε ανάλυσή του.

Αφορμή για τη διένεξη μεταξύ Μακρόν και Ερντογάν ήταν ο χαρακτηρισμός του Γαλλου προέδρου για το Ισλάμ ότι αποτελεί μια θρησκεία σε κρίση, κηρύσσοντας πόλεμο κατά του ισλαμικού φανατισμού μετά τον αποκεφαλισμό Γάλλου εκπαιδευτικού. Από την πλευρά του, ο Μακρόν -αντιμέτωπος με προεδρικές εκλογές σε 18 μήνες- εμφανίζεται να κρατάει σκληρή γραμμή κατά του εξτρεμισμού στον έξω κόσμο.

«Και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν τις εξελίξεις για εσωτερικούς λόγους», εξηγεί στο BBG ο Φαουάζ Γκέργες, καθηγητής πολιτικής Μέσης Ανατολής στο London School of Economics. «Ο πρόεδρος Μακρόν χρησιμοποιεί αυτή τη στρατηγική ώστε να εντυπωσιάσει τους επικριτές του και να δείξει ότι είναι τόσο δυναμικός όσο χρειάζεται», ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει το ίδιο, σύμφωνα με τον κ. Γκέργες.

Το κάλεσμα του Τούρκου προέδρου για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα άρχισε να εξαπλώνεται στον αραβικό κόσμο μέσω των social media. Ορισμένα σούπερ-μάρκετ άρχισαν να αποσύρουν προϊόντα όπως γαλλικό τυρί, γιαούρτι και καλλυντικά από τα ράφια. Υπήρξαν και εκκλήσεις προς τους καταναλωτές να μην πηγαίνουν στη γαλλική αλυσίδα Carrefour.

Σύμφωνα με το BBG, δεν είναι σαφές εάν το μποϊκοτάζ θα προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι πρώτες αντιδράσεις καταδεικνύόυν ότι οι κινήσεις Ερντογάν διχάζουν τον μουσουλμανικό κόσμο, με την Τουρκία και τους συμμάχους της από τη μία πλευρά και τη Σαουδική Αραβία και τους υποστηρικτές της από την άλλη. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News