Κόσμος Κυριακή 31/01/2021, 10:18
ΚΟΣΜΟΣ

Ναβάλνι, ΠΟΥ και Γκρέτα Τούνμπεργκ προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης

Ναβάλνι, ΠΟΥ και Γκρέτα Τούνμπεργκ προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Σουηδή ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν προταθεί για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, με τη στήριξη των νορβηγικών αρχών, οι οποίες έχουν ιστορικό επιλογής των υποψηφίων που εν τέλει κερδίζουν. 

Χιλιάδες άνθρωποι, από μέλη κοινοβουλίων σε όλο τον κόσμο μέχρι πρώην νικητές του βραβείου, έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν υποψηφίους. 

Ωστόσο, οι υποψηφιότητες, οι οποίες κλείνουν την Κυριακή, δεν σημαίνουν αυτομάτως και έγκριση από την επιτροπή των Νόμπελ.

Από το 2014, οι νορβηγικές αρχές πρότειναν κάθε χρόνο για υποψηφιότητα εκείνον που τελικά κέρδιζε το βραβείο, με εξαίρεση το 2019, δήλωσε ο Χένρικ Ουρντάλ, Επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών για ζητήματα Ειρήνης του Όσλο. «Τα στοιχεία των περασμένων ετών είναι αρκετά εντυπωσιακά».

Η επιτροπή των βραβείων, η οποία αποφασίζει και ποιος θα είναι ο νικητής, δεν προβαίνει σε σχολιασμό των υποψηφιοτήτων, κρατώντας μυστικά για 50 χρόνια τα ονόματα όσων πρότειναν κάποιον για το βραβείο καθώς και των υποψηφίων που δεν κέρδισαν.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News