Κόσμος Κυριακή 31/01/2021, 08:15
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Την αγορά της Γουχάν θα επισκεφθεί η ομάδα του ΠΟΥ

Φωτ. REUTERS

Την αγορά της Γουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορωνοϊός, αναμένεται να επισκεφθεί αργότερα την Κυριακή η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η πρόσβαση του κοινού στην εν λόγω αγορά χονδρικής πώλησης θαλασσινών, η οποία τώρα φρουρείται σε 24ωρη βάση, έχει περιοριστεί αυστηρά από τότε που έκλεισε στις αρχές του 2020. Πριν κλείσει, ήταν μια αγορά με μεγάλη κίνηση και εκατοντάδες πάγκους πώλησης.

Κάποιοι Κινέζοι διπλωμάτες και κρατικά μέσα ενημέρωσης αμφιβάλλουν ότι ο ιός προήλθε από την αγορά αυτή και στηρίζουν θεωρίες, με βάση τις οποίες πιθανόν να προήλθε από άλλη χώρα.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, αφότου τέσσερα κρούσματα μιας «μυστηριώδους» πνευμονίας συνδέθηκαν με τη συγκεκριμένη αγορά, η Χουανάν σφραγίστηκε μέσα σε μια νύχτα. Έως το τέλος του Ιανουαρίου, η Γουχάν είχε τεθεί σε lockdown που διήρκεσε 76 ημέρες.

Σύμφωνα με ειδικούς, η αγορά της Χουανάν συνεχίζει να έχει σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό της προέλευσης του ιού, καθώς η πρώτη εστία των κρουσμάτων ταυτοποιήθηκε εκεί.

Ύστερα από καραντίνα δύο εβδομάδων στην πόλη, η οποία έληξε την Πέμπτη, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ αναμένεται να επισκεφθεί εργαστήρια, αγορές και νοσοκομεία στη Γουχάν.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ένα ακριβές πρόγραμμα επισκέψεων, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων σχεδιάζει να επισκεφθεί την αγορά Χουανάν και το Wuhan Institute of Virology.

Η έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στη Γουχάν μαστίζεται από καθυστερήσεις, ανησυχίες όσον αφορά την πρόσβασή της και διαφωνίες ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν κατηγορήσει το Πεκίνο ότι απέκρυψε την έκταση του αρχικού ξεσπάσματος του νέου κορωνοϊού και τώρα επέκριναν τους όρους της επίσκεψης της ομάδας του ΠΟΥ, βάσει των οποίων Κινέζοι ειδικοί πραγματοποίησαν το πρώτο κομμάτι της έρευνας.

Η ερευνητική ομάδα αναμενόταν να φθάσει στη Γουχάν νωρίτερα τον Ιανουάριο και η καθυστέρηση της επίσκεψής της από την κινεζική πλευρά προκάλεσε τη ασυνήθιστη δημόσια κριτική του επικεφαλής του ΠΟΥ, τον οποίο ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «σινοκεντρικό».

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News