Κόσμος Πέμπτη 4/07/2024, 22:30
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Μακριά από τη δημοσιότητα ο Μακρόν πέντε ημέρες

Μακρόν: Μακριά από τη δημοσιότητα ο Μακρόν πέντε ημέρες

Έχουν περάσει πέντε ημέρες από την τελευταία φορά που ο Εμμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε δημόσια. Και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξουν προεδρικές εμφανίσεις του πριν από τον αποφασιστικό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή.

Το γραφείο Τύπου του λέει ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει προγραμματιστεί ομιλία πριν από τις εκλογές. Ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται στο παλάτι των Ηλυσίων, όπου συγκέντρωσε το υπουργικό του συμβούλιο την Τετάρτη.

Η εξαφάνισή του δεν συνηθίζεται για έναν ηγέτη που είναι γνωστό ότι σπάνια μένει για περισσότερες από μερικές ημέρες χωρίς ομιλία, συνέντευξη ή κάποιου είδους δημόσια εκδήλωση. Αλλά για κάποιους στο στρατόπεδό του, το χαμηλό προφίλ είναι καλοδεχούμενο. Υπάρχει η αίσθηση ότι όσο λιγότερο μιλά πλέον ο Μακρόν, τόσο καλύτερα είναι για τους υποψηφίους που εξακολουθούν να συντάσσονται με την κυβέρνηση, ανέφεραν, θέλοντας ωστόσο να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουνίου έδειξε ότι το ποσοστό αποδοχής του Μακρόν έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό.

Ο Μακρόν εθεάθη για τελευταία φορά δημόσια όταν έκανε βόλτα στους δρόμους της γαλλικής παραλιακής πόλης Λε Τουκέ με δερμάτινο μπουφάν, λίγες ώρες πριν γίνει γνωστή η κλίμακα της ήττας του κόμματός του από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο.

Μέχρι εκείνον τον γύρο, οι βοηθοί του ήθελαν να κρατήσει χαμηλό προφίλ, ειδικά δεδομένου του μεγέθους της αντιδημοφιλίας του. Αλλά ο πρόεδρος δεν άκουσε τις συμβουλές τους. Έκανε μια δίωρη συνέντευξη podcast, προειδοποιώντας ότι η Γαλλία αντιμετώπιζε «εμφύλιο πόλεμο» εάν τα ακραία κόμματα κέρδιζαν έδαφος.

Το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν σημείωσε εμφατική νίκη στον πρώτο γύρο. Ο δεύτερος γύρος της Κυριακής θα καταλήξει σε ένα βασικό ερώτημα: Θα εξασφαλίσει η Λεπέν την απόλυτη πλειοψηφία; Οι προβλέψεις των δημοσκόπων δείχνουν ότι είναι απίθανο αυτό το ενδεχόμενο, αφού η ομάδα του Μακρόν, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο και άλλα κόμματα που αντιτίθενται στην Εθνική Συσπείρωση απέσυραν στρατηγικά 223 υποψηφίους από τις εκλογικές περιφέρειες με περισσότερα από δύο άτομα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η διάσπαση της αντιπολίτευσης στην ακροδεξιά.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News