Κόσμος Δευτέρα 1/07/2024, 18:12
DEUTSCHE WELLE

SPD: Δεν στηρίξαμε επαρκώς τον Μακρόν

SPD: Δεν στηρίξαμε επαρκώς τον Μακρόν

«Ήταν μια απολύτως κανονική δημοκρατική διαδικασία. Δουλεύουμε στενά και με εμπιστοσύνη με τη Γαλλία, τον σημαντικότερο ευρωπαίο εταίρο μας. Και αυτό θα παραμείνει έτσι από την πλευρά μας. Τώρα περιμένουμε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών σε μια εβδομάδα». Αυτό ανέφερε πριν από λίγη ώρα ο κυβερνητικός επρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ στο Βερολίνο, σε συγκρατημένους τόνους και με επιφύλαξη μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, αποφεύγοντας να σχολιάσει το προβάδισμα της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης.  

Μένουμε στα «γεγονότα» και για την ώρα άλλα σχόλια θα αποτελούσαν ανάμειξη σε μια εσωτερική εκλογική διαδικασία άλλης χώρας. Πάντως κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ο συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών και Πρασίνων στη Γαλλία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για τη Γερμανία, ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ σχολίασε ότι στόχος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς είναι να καταστήσει τους Σοσιαλδημοκράτες ισχυρότερη πολιτική δύναμη στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025. 

«Δεν κοιτάμε τα προβλήματα άλλων χωρών»

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην Μπούντεσταγκ, Μίχαελ Ροτ, επίσης από τους Σοσιαλδημοκράτες, ανέφερε στο περιοδικό Politicο με δόση αυτοκριτικής: «Αναρωτηθήκαμε στη Γερμανία λίγο για το πώς θα μπορούσαμε να είχαμε στηρίξει καλύτερα τον φιλοευρωπαίο, φιλελεύθερο πρόεδρο Μακρόν. Δεν δίνουμε τη δέουσα προσοχή στις πολιτικές συζητήσεις και στα προβλήματα άλλων χωρών». 

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ δήλωσε ότι δεν λειτούργησε τελικά η στρατηγική του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας «λανθασμένη» την κίνησή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, συμβάλλοντας έτσι πιθανότατα στην ενίσχυση των Ακροδεξιών. «Κοντόφθαλμες αποφάσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν μακριά» ανέφερε επίσης στο Politico. 

«Ο Μακρόν απέτυχε και έχει απομονωθεί»

Όσο περνάει η μέρα, πληθαίνουν πάντως οι πολιτικές αντιδράσεις στη Γερμανία για τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές και την επόμενη μέρα, μετά την κάλπη της 7ης Ιουλίου. «Η Γαλλία βρίσκεται τώρα ενώπιον των εξής δύο επιλογών: απόλυτη πλειοψηφία της Εθνικής Συσπείρωσης ή ακυβερνησία. Η χώρα είναι διχασμένη μεταξύ ακροδεξιάς και ακροαριστεράς, το κέντρο αποτελεί μειοψηφία» αναφέρει ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Όπως σημειώνει: «Ο Μακρόν απέτυχε και έχει απομονωθεί, έγινε βάρος για το συρρικνωμένο κόμμα του. Αν προσθέσει κανείς στη συμπεριφορά του Μακρόν εκείνη του Μπάιντεν, προκύπτει μια αποδυνάμωση της Δύσης, που μόνη της την προκάλεσε. Εάν ο Σολτς δεν επιδείξει ηγετικό ρόλο τώρα, και αυτός θα συμβάλει στην περαιτέρω αποδυνάμωση της Δύσης» αναφέρει στην SZ.

«Λύκος με προβιά» η Λεπέν

«Η Λεπέν μπόρεσε να διατηρήσει τα τελευταία χρόνια τους ψηφοφόρους της με μια ψευδοαστική τροχιά που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια. Αν όμως κανείς αναλύσει με περισσότερη προσοχή τους στόχους της, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για έναν λύκο με προβιά αρνιού» αναφέρει στην ίδια εφημερίδα ο Μίχαελ Λινκ, αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων. «Ο Μακρόν τζόγαρε και κέρδισε μόλις έξι μονάδες πάνω σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πλέον ο ίδιος και οι ψηφοφόροι του δεν θα εκπροσωπηθούν καν σε πολλές εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο των εκλογών» παρατηρεί μεταξύ άλλων.

Πιο αισιόδοξος στις εκτιμήσεις του εμφανίζεται ο Άντον Χόφραϊτερ, επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από τους Πρασίνους, ο οποίος, όπως λέει, περίμενε ακόμη χειρότερο αποτέλεσμα. «Ελπίζω ότι θα εμποδιστεί μια συμμετοχή της Εθνικής Συσπείρωσης στον σχηματισμό κυβέρνησης. Ακόμη κι αν η Λεπέν εμφανίζεται μετριοπαθής, μόλις ανέλθει στην εξουσία θα ακολουθήσει ακροδεξιές πολιτικές. Τα ακροδεξιά κόμματα δεν απογοητεύονται. Αυτός ακριβώς θα ήταν ο κίνδυνος για την Ευρώπη. Ενόψει μεγάλων προκλήσεων,  η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ενωμένη και να μην υποκύψει σε εθνικιστικές έριδες».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στη Γαλλία: Ένα χρόνο αδιεξόδου και ακυβερνησίας βλέπει η Eurasia Group

Λεπέν: Το στρατόπεδο Μακρόν πρακτικά αφανίστηκε

Γαλλικές εκλογές: Πρώτη η Μαρίν Λεπέν στον α’ γύρο – Τι δείχνει το exit poll

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News