Κόσμος Κυριακή 2/06/2024, 16:15
ΚΟΣΜΟΣ

Scholz: Η Ρωσία δεν θα περιορίσει τις απειλές της για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Scholz: Η Ρωσία δεν θα περιορίσει τις απειλές της για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία δεν θα περιορίσει τις απειλές της για την ευρωπαϊκή ασφάλεια μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι η διπλωματία προς τον πρόεδρο Vladimir Putin θα είναι επιτυχής μόνο από «μια θέση ισχύος».

«Η απειλή από τη Ρωσία θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Scholz στο Ανατολικογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Bad Saarow, κοντά στο Βερολίνο, την Κυριακή, όπου επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ingrida Simonyte. 

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλοι σύμμαχοι έχουν αναπτύξει μεγάλες στρατιωτικές μονάδες στα κράτη της Βαλτικής ως απάντηση στις εκτιμώμενες ρωσικές προθέσεις, με στόχο να παραμείνει εκεί μόνιμα στο μέλλον μια ολόκληρη ταξιαρχία.

Πρόκειται για «μια πρωτιά» για τη Γερμανία και τον στρατό της, δήλωσε ο Scholz, προσθέτοντας ότι η αλλαγή στην πολιτική ασφαλείας ήταν απαραίτητη για να δείξει στη Μόσχα ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ -η οποία απέκτησε δύο νέα μέλη, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε τετραγωνική ίντσα» της επικράτειάς της. 

Ο Scholz το 2022 αποκάλεσε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία «Zeitenwende» ή «ιστορική καμπή», αλλά τελευταία έχει στείλει ανάμεικτα μηνύματα – με τις αφίσες της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του για τις ευρωπαϊκές εκλογές να καλούν σε «Ειρήνη». 

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Boris Pistorius συνέκρινε πρόσφατα την εισβολή στην Ουκρανία με την προσάρτηση του εδάφους της Τσεχοσλοβακίας από τον Αδόλφο Χίτλερ το 1938 και δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση.

«Ο Putin δεν θα σταματήσει μόλις τελειώσει ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Pistorius στα μέσα Απριλίου. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της άμυνας ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο όπλων για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Οδησσό.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News