Κόσμος Δευτέρα 12/02/2024, 19:55
ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Επίσκεψη Αναστασιάδη στη Γερμανία – Σαφή μηνύματα Σταϊνμάιερ προς την Άγκυρα

Τη στήριξή του προς το «όραμα» του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα.

Κυπριακό: Επίσκεψη Αναστασιάδη στη Γερμανία – Σαφή μηνύματα Σταϊνμάιερ προς την Άγκυρα

«Εφικτός στόχος» είναι κατά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, κάτι που αποτελεί, όπως είπε σήμερα προσωπικό «όραμά» του και «επιδίωξη» της προεδρίας του «από την πρώτη  στιγμή», έχοντας στο πλευρό του τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Bάλτερ Σταϊνμάιερ, σε μια ιστορική ημέρα για τις σχέσεις της Γερμανίας με την Κύπρο.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις» ανάφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση της DW, ως προς την εικόνα που αποκόμισε μετά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις πραγματικές πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού. Την ίδια ώρα όμως, όπως τόνισε, αυτό ακριβώς είναι «το χρέος των πολιτικών».

«Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί επίλυση του Κυπριακού» ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. «Η πλειοψηφία του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκύπριοι, επιθυμούν την επανένωση ως λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου» ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση της DW.

Σε κάθε περίπτωση κατά τη σημερινή ημέρα το μήνυμα ήταν ένα και σαφές: Η Γερμανία στηρίζει την Κύπρο και τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη με απώτερο στόχο την επίλυση του Κυπριακού, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή. «50 χρόνια παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Έμφαση στο πλαίσιο του ΟΗΕ

Ηχηρή ήταν και η επανάληψη από το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας της θέσης της Γερμανίας για το Κυπριακό διά στόμαστος αυτή τη φορά Σταϊνμάιερ. Η Γερμανία «στηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση του πλαισίου του ΟΗΕ». Ο Γερμανός Πρόεδρος τόνισε με κάθε ευκαιρία και την ευρύτερη αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Κυπριακό, μετά τον διορισμό νέας απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ.  Όπως ανέφερε μάλιστα ο Φρανκ-Bάλτερ Σταϊνμάιερ στο περιθώριο των επίσημων επαφών, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ είναι μια δυναμική και επίμονη διαπραγματεύτρια, η οποία διετέλεσε υπ. Εξωτερικών της Κολομβίας υπό δύσκολες συνθήκες, με το έργο της να αποτιμάται διεθνώς θετικά. Μάλιστα ο ίδιος την γνωρίζει προσωπικά από τα χρόνια που ήταν και ο ίδιος υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας.

Όσο για τον ρόλο της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτή τη φορά θέλησε να τονίσει ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να παίξουν «καταλυτικό ρόλο» στο πεδίο του Κυπριακού διότι διαθέτουν τα «εργαλεία και τα μέσα», πάντα βέβαια στο πλαίσιο που θέτουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Από γερμανικής πλευράς υπογραμμίστηκε πολλές φορές πάντως ο πρωτεύων ρόλος του ΟΗΕ στις σχετικές διαδικασίες. Μάλιστα απευθυνόμενες προς πάσα κατεύθυνση, ο Γερμανός Πρόεδρος σημείωσε ότι μια λύση θα απαιτούσε «θάρρος» αλλά και «ετοιμότητα για αναγκαίους συμβιβασμούς». Πάντως τόσο από τα λεγόμενά του την Δευτέρα, όσο και από τις κινήσεις της γερμανικής διπλωματίας το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι η Γερμανία θεωρεί τον ρόλο της ΕΕ, άρα και της Γερμανίας ως κράτους-μέλους της, απόλυτα υποστηρικτικό αλλά ταυτόχρονα επικουρικό στο έργο του ΟΗΕ. 

Σαφή μηνύματα προς τον Ταγίπ Ερντογάν

Δεν έλειψαν, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, από τη σημερινή ημέρα και τα σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. «Η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ απευθυνόμενος προς τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο τόνισε και τις «άριστες», όπως είπε, σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Από εκεί και πέρα, ο Γερμανός Πρόεδρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε εμφανικά ότι και οι ευρωτουρκικές σχέσεις διέρχονται και μέσα από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και βέβαια επηρεάζονται από αυτές.

Η Κύπρος «ασφαλές λιμάνι» στη ΝΑ Μεσόγειο

Ένας από τους στόχους της επίσκεψης Σταϊνμάιερ ήταν επίσης να υπογραμμιστεί η «γρήγορη και αποτελεσματική», όπως είπε χαρακτηριστικά, συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις σύνθετες επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων από τη Μέση Ανατολή μετά την 7η Οκτωβρίου και την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ευχαρίστησε όμως τον Νίκο Χριστοδουλίση ιδιαίτερακαι για τη κυπριακή πρόταση περί δημιουργίας θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, κάτι βέβαια που σύμφωνα με ανώτατες γερμανικές πηγές  εμπεριέχει πολλές τεχνικές δυσκολίες πρακτικής υλοποίησης.

Ταυτόχρονα ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαρακτήρισε την Κύπρο «ασφαλές λιμάνι που προσφέρει σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μέσα σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί αβεβαιότητα», δεδομένων και των αγαστών σχέσεων της Κύπρου με δύσκολους γείτονες  στην περιοχή.

Κ. Στιούαρτ: «Ανάσα ζωής για το Κυπριακό»

Σε αποκλειστική δήλωσή του στην DW στο περιθώριο της ενημέρωσης του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Bάλτερ Σταϊνμάιερ από αξιωματικούς της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης UNFICYP Kόλιν Στιούαρτ θέλησε επίσης να υπογραμμίσει τη σημασία του διορισμού της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία ήδη διεξάγει σειρά επαφών στην περιοχή:

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τον διορισμό νέας ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ και ελπίζουμε αυτό να δώσει ξανά ανάσα ζωής στη διαδικασία για μια διευθέτηση (του Κυπριακού) για όλους τους Κύπριους, η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή».

Πηγή: Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News