Κόσμος Δευτέρα 6/05/2024, 13:59
ΚΟΣΜΟΣ

Με πυρηνικά γυμνάσια απαντά σε δηλώσεις της Δύσης η Ρωσία

Με πυρηνικά γυμνάσια απαντά σε δηλώσεις της Δύσης η Ρωσία

Τα ρωσικά πυρηνικά γυμνάσια που ανακοινώθηκαν σήμερα αποτελούν μια απάντηση στις δηλώσεις των «εκπροσώπων δυτικών χωρών», μεταξύ άλλων του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που σχετίζονται με την πιθανή αποστολή «στρατιωτών του ΝΑΤΟ» στην Ουκρανία, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα οργανώσουν «στο εγγύς μέλλον» γυμνάσια με τακτικά πυρηνικά όπλα, με τη συμμετοχή κυρίως στρατευμάτων που βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στην Ουκρανία, ως απάντηση «στις απειλές» ηγετών χωρών της Δύσης.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με το ζήτημα, επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για δηλώσεις του «Μακρόν», «Βρετανών εκπροσώπων» και ενός «εκπροσώπου της αμερικανικής Γερουσίας, εάν δεν κάνω λάθος».

Αυτοί οι ανώτεροι αξιωματούχοι «μίλησαν για βούληση και ακόμα και για πρόθεση να σταλούν ένοπλα αποσπάσματα στην Ουκρανία, δηλαδή να τοποθετηθούν στρατιώτες του ΝΑΤΟ απέναντι από τον ρωσικό στρατό», επισήμανε.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ότι πρόκειται για έναν «νέο κύκλο κλιμάκωσης της έντασης», καταγγέλλοντας την «πολύ επικίνδυνη ρητορική» του Γάλλου προέδρου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε τη διεξαγωγή «στο άμεσο μέλλον» στρατιωτικών γυμνασίων, που θα περιλαμβάνουν εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και στα οποία θα συμμετέχουν και στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία.

«Στη διάρκεια των γυμνασίων θα ληφθεί σειρά μέτρων για την εκπαίδευση στην προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων», διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.

Η άσκηση αυτή έχει στόχο «να διατηρήσει το επίπεδο προετοιμασίας» του στρατού και να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ρωσίας μετά «τις προκλητικές δηλώσεις και απειλές κάποιων Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

Επισημαίνεται ότι η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο παγκοσμίως οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων.

Τέλος, το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «αβάσιμο» ένα δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία ετοιμάζει κινήσεις σαμποτάζ σε όλη την Ευρώπη. Οι FT ανέφεραν σε πρόσφατο δημοσίευμά τους ότι οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις τους ότι η Ρωσία σχεδίαζε βίαιες πράξεις σαμποτάζ σε όλη την ήπειρο, καθώς είχε δεσμευτεί σε μια πορεία μόνιμης σύγκρουσης με τη Δύση. 

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News