Κόσμος Τετάρτη 8/05/2024, 18:20
ΚΟΣΜΟΣ

Βούτσιτς και Σι συμφώνησαν για την αναβάθμιση των σχέσεων Σερβίας – Κίνας

Βούτσιτς και Σι συμφώνησαν για την αναβάθμιση των σχέσεων Σερβίας – Κίνας

Τη ραγδαία ανάπτυξη των σχέσεων της Σερβίας με την Κίνα, παρά το αντίξοο διεθνές περιβάλλον, διαπίστωσαν κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον ομόλογο του της Κίνας Σι Τζινπινγκ.

Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν συμφωνία «για την αναβάθμιση της συνεργασίας Σερβίας – Κίνας από το επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης στο επίπεδο ενός κοινού μέλλοντος».

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους που υπογράφει η Κίνα με ευρωπαϊκό κράτος. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν στη διεθνή σκηνή για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους.

Ο Σι ανέφερε ότι στηρίζει τη Σερβία στο ζήτημα του Κοσόβου επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο σε θέματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας. Ο Βούτσιτς ανταπέδωσε δηλώνοντας ότι «η Κίνα είναι μία και η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της».

Την ίδια φράση ανέφερε και στην ομιλία του ενώπιων χιλιάδων πολιτών που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο των θεσμών για να υποδεχτούν τους δύο προέδρους. Η φράση αυτή φαίνεται ότι ενθουσίασε το Κινέζο πρόεδρο ο οποίος την χειροκρότησε.

Η Κίνα και η Σερβία υπέγραψαν σήμερα συνολικά 30 διακρατικές συμφωνίες τον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα. Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου η οποία θα ισχύσει για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή παρέχει πλεονεκτική θέση στην Σερβία έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών αφού 10000 προϊόντα της θα μπορούν να εισάγονται στην Κίνα χωρίς δασμούς.

Η Σερβία αποτελεί τον πιο πιστό φίλο της Κίνας στην Ευρώπη. Οι Κινέζοι επενδύουν στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, την χαλυβουργία την ενέργεια. Κινέζικες εταιρίες αναλαμβάνουν όλα τα μεγάλα έργα υποδομής και οι κινεζικές τράπεζες παρέχουν «απλόχερα» δάνεια. Όλα αυτά ανησυχούν την ΕΕ όχι μόνο γιατί δημιουργείται καθεστώς ομηρίας αλλά και γιατί  δεν γίνονται δημοπρασίες ενώ δεν τηρούνται οι κανόνες διαφάνειας κατά την χρηματοδότηση των εργων.   

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ θα ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία με την επίσκεψη στην Ουγγαρία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News