Κόσμος Δευτέρα 6/05/2024, 09:50
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Xi στο Παρίσι: Στο επίκεντρο εμπόριο και Ουκρανία

Επίσκεψη Xi στο Παρίσι: Στο επίκεντρο εμπόριο και Ουκρανία

Το Παρίσι επισκέπτεται ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, στην πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή εδώ και πέντε χρόνια, με το εμπόριο και τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Γάλλο Emmanuel Macron και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Σε δήλωση που εξέδωσε κατά την άφιξή του, ο Xi εξήρε τους δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών, παρά τις εμπορικές εντάσεις λόγω μιας έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κινεζικές εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων και την έρευνα του Πεκίνου για τις εισαγωγές μπράντι κυρίως γαλλικής κατασκευής.

Ο Xi δήλωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ Κίνας και Γαλλίας αποτελούν «ένα μοντέλο για τη διεθνή κοινότητα της ειρηνικής συνύπαρξης και της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ χωρών με διαφορετικά κοινωνικά συστήματα», ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι και τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να δώσουν έναν συμφιλιωτικό τόνο σε διάφορα κύρια άρθρα τους τη Δευτέρα.

«Η οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας-ΕΕ είναι τεράστια και οι προσκρούσεις και οι εντάσεις είναι αναπόφευκτες», έγραψε η People’s Daily, η ναυαρχίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με την ΕΕ, να προωθήσει τη συνεργασία και να επιλύσει τις διαφορές μέσω διαλόγου».

Οι Global Times έγραψαν ότι «η επιθυμία της Κίνας να επεκτείνει τη συνεργασία με την Ευρώπη και να υποστηρίξει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης παραμένει ακλόνητη».

Τα 27 μέλη της ΕΕ -ιδίως η Γαλλία και η Γερμανία- δεν έχουν ενιαία στάση απέναντι στην Κίνα. Ενώ το Παρίσι τάσσεται υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής στην έρευνα για τα ηλεκτρικά οχήματα, το Βερολίνο θέλει να προχωρήσει με μεγαλύτερη προσοχή, λένε πηγές.

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δεν θα συμμετέχει στις συνομιλίες μεταξύ Macron και Xi στο Παρίσι λόγω προηγούμενων υποχρεώσεων, ανέφεραν οι πηγές.

«Στην Ευρώπη, δεν υπάρχει ομοφωνία στο θέμα, επειδή ορισμένοι εξακολουθούν να βλέπουν την Κίνα ως μια αγορά ευκαιριών», δήλωσε ο Macron σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Tribune ενόψει της διήμερης επίσκεψης του Xi.

Η Γαλλία ελπίζει να ωθήσει την Κίνα να πιέσει τη Μόσχα να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, με μικρή πρόοδο, εκτός από την απόφαση του Xi να καλέσει για πρώτη φορά τον πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy λίγο μετά την επίσκεψη του Macron στο Πεκίνο πέρυσι.

Η εφημερίδα China Daily ανέφερε σε κύριο άρθρο της ότι η Ουκρανία αποτελεί κορυφαίο θέμα στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών που επισκέπτονται την Κίνα. «Η Κίνα και η Ευρώπη μπορούν να συνεργαστούν για να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Κίνα μπορεί να διατηρήσει κανονικές οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία.

Η Γαλλία ελπίζει επίσης να πιέσει να ανοίξει η κινεζική αγορά για τις γεωργικές της εξαγωγές και να επιλύσει ζητήματα γύρω από τις ανησυχίες της γαλλικής βιομηχανίας καλλυντικών για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, ενδέχεται να ανακοινώσει παραγγελία για περίπου 50 αεροσκάφη Airbus κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Xi.

Μετά το Παρίσι, ο Macron θα μεταβεί με τον Xi στα Πυρηναία, μια ορεινή περιοχή που είναι αγαπητή στον Γάλλο πρόεδρο ως γενέτειρα της γιαγιάς της μητέρας του, πριν ο Κινέζος πρόεδρος κατευθυνθεί στη φιλική προς τη Ρωσία, Σερβία και την Ουγγαρία.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα θα αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

ΟΟΣΑ: Άλμα 62% των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα την τελευταία τριετία

Ποιος θα φροντίσει την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News