Κόσμος Τετάρτη 8/05/2024, 11:43
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία καλεί τις εταιρείες τεχνολογίας να ελέγχουν τους αλγόριθμους για την προστασία των παιδιών

Η Βρετανία καλεί τις εταιρείες τεχνολογίας να ελέγχουν τους αλγόριθμους για την προστασία των παιδιών

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok θα πρέπει να ελέγχουν τους αλγορίθμους τους για να φιλτράρουν ή να υποβαθμίσουν το επιβλαβές υλικό ώστε να βοηθήσουν στην προστασία των παιδιών. Η πρόταση περιλαμβάνεται στα μέτρα που προτείνει η βρετανική κυβέρνηση.

Το σχέδιο της ρυθμιστικής αρχής Ofcom είναι ένα από τα 40 πρακτικά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι εταιρείες τεχνολογίας στο πλαίσιο του νόμου της Βρετανίας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ο οποίος έγινε νόμος τον Οκτώβριο.

Οι πλατφόρμες πρέπει επίσης να διαθέτουν ισχυρούς ελέγχους για τα ηλικιακά όρια των χρηστών, προκειμένου να αποτρέψουν τα παιδιά να βλέπουν επιβλαβές περιεχόμενο που συνδέεται με την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και την πορνογραφία, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ofcom, Melanie Dawes, δήλωσε ότι οι εμπειρίες των παιδιών στο διαδίκτυο έχουν καταστραφεί από επιβλαβές περιεχόμενο που δεν μπορούν να αποφύγουν ή να ελέγξουν.

«Θα πρέπει να τιθασεύσουν τους επιθετικούς αλγόριθμους που προωθούν επιβλαβές περιεχόμενο στα παιδιά στις εξατομικευμένες ροές τους και να εισαγάγουν ελέγχους για την ηλικία, ώστε τα παιδιά να έχουν μια εμπειρία που να ανταποκρίνεται στην ηλικία τους», ανέφερε.

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν πολύπλοκους αλγορίθμους για να δίνουν προτεραιότητα στο περιεχόμενο και να κρατούν τους χρήστες απασχολημένους. Ωστόσο, το γεγονός ότι ενισχύουν παρόμοιο περιεχόμενο μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να επηρεάζονται από όλο και περισσότερες ποσότητες επιβλαβούς υλικού.

Η υπουργός Τεχνολογίας Michelle Donelan δήλωσε ότι η καθιέρωση του είδους των ηλικιακών ελέγχων και η αντιμετώπιση των αλγορίθμων θα επιφέρει μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά στη Βρετανία βιώνουν τον διαδικτυακό κόσμο.

«Για τις πλατφόρμες, το μήνυμά μου είναι να συνεργαστείτε μαζί μας και να προετοιμαστείτε», δήλωσε η ίδια. «Μην περιμένετε την επιβολή της νομοθεσίας και τα βαριά πρόστιμα, αναλάβετε τις ευθύνες σας και δράστε τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ofcom δήλωσε ότι αναμένεται να δημοσιεύσει τους τελικούς κώδικες πρακτικής για την ασφάλεια των παιδιών εντός ενός έτους, μετά από μια περίοδο διαβούλευσης που λήγει στις 17 Ιουλίου.

Μόλις εγκριθεί από το κοινοβούλιο, η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους που θα υποστηρίζονται από μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων για τη μη συμμόρφωση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News