Business & Finance Πέμπτη 2/05/2024, 18:20
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Gazprom: Καταγράφει την πρώτη ετήσια ζημία σε 20 χρόνια

Gazprom: Καταγράφει την πρώτη ετήσια ζημία σε 20 χρόνια

Ο γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom που ανήκει στο Κρεμλίνο, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι βυθίστηκε σε καθαρή ζημία 629 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ) το 2023, την πρώτη ετήσια ζημία του εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, εν μέσω της συρρίκνωσης του εμπορίου φυσικού αερίου με την Ευρώπη, που κάποτε ήταν η κύρια αγορά πωλήσεών του.

Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τη δραματική πτώση της Gazprom, η οποία από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν μια από τις πιο ισχυρές εταιρείες της Ρωσίας, που συχνά χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την επίλυση διαφορών με τους γείτονές της, όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία.

Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 447 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, ήταν η πρώτη ετήσια ζημία της Gazprom από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 – αρχές του 2000, όταν ο Αλεξέι Μίλερ, σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέλαβε την εταιρεία το 2001.

Η ζημία της Gazprom το 2023 ακολούθησε καθαρά κέρδη 1,2 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων το 2022.

Η εταιρεία, η οποία έχει πλέον την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη, σημείωσε μεγάλες ζημίες στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αφού συσσώρευσε χρέος σε ξένο νόμισμα, το οποίο διογκώθηκε σε όρους ρουβλίου από την οικονομική κρίση του 1998.

Οι μετοχές της Gazprom στη Μόσχα σημείωναν μετά το μεσημέρι της Πέμπτης πτώση περίπου 3,3%.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη, που κάποτε ήταν η κύρια εξαγωγική της αγορά, έχουν υποχωρήσει λόγω των πολιτικών επιπτώσεων της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στη διοχέτευση φυσικού αερίου στο εξωτερικό, είναι το πιο χαρακτηριστικό θύμα των δυτικών κυρώσεων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News