Green Economy Πέμπτη 2/05/2024, 17:45
GREEN ECONOMY

Κύπρος: Ζητά βελτιωμένα σχέδια από τη Chevron για το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου

Κύπρος: Ζητά βελτιωμένα σχέδια από τη Chevron για το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου

Η Κύπρος γνωστοποίησε σήμερα Πέμπτη ότι επιθυμεί να δει βελτιώσεις στα σχέδια της Chevron για την εξόρυξη φυσικού αερίου από ένα υπεράκτιο κοίτασμα, δίνοντας στην κοινοπραξία υπό την ηγεσία της αμερικανικής μεγάλης εταιρείας, προθεσμία έξι μηνών για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της.

Υπήρξαν παρατεταμένες συνομιλίες σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη νοτιοανατολικά της Κύπρου από τότε που η Chevron προσπάθησε να εισαγάγει αλλαγές σε ένα σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος το 2019. Το εν λόγω σχέδιο είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Κύπρου και του κατόχου της άδειας εκμετάλλευσης Noble, ενός ανεξάρτητου ενεργειακού φορέα που η Chevron εξαγόρασε το 2020.

Μια νέα πρόταση ανάπτυξης του πεδίου υποβλήθηκε από τη Chevron στις 29 Μαρτίου. «Μετά από προσεκτική αξιολόγηση, και με συμβούλους της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρούμε ότι το σχέδιο απαιτεί βελτιώσεις», ανέφερε  το Υπουργείο Ενέργειας σε ανακοίνωσή του χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σε επιστολή του προς τη Chevron, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ζήτησε «συγκεκριμένες στοχευμένες ενέργειες» εντός των επόμενων έξι μηνών, όπως αναφέρεται.

Το «Αφροδίτη» ανακαλύφθηκε το 2011 και είναι η πρώτη υπεράκτια ανακάλυψη της Κύπρου, η οποία εκτιμάται ότι περιέχει 3,5 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Έκτοτε έχει ανακαλύψει κοιτάσματα φυσικού αερίου σε άλλες τέσσερις περιοχές, όλες ανεκμετάλλευτες μέχρι σήμερα.

Η Chevron, η οποία είναι εταίρος στο κοίτασμα μαζί με την ισραηλινή NewMed και τη Shell, δήλωσε ότι εκτιμά τη σχέση της με την κυβέρνηση της Κύπρου και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την πρόοδο του έργου.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό η ‘Αφροδίτη’ να αναπτυχθεί ταχέως προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας, της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρωπαϊκής και άλλων διεθνών αγορών. Πέραν αυτού, δεν είναι πολιτική της Chevron να σχολιάζει εμπορικά θέματα», αναφέρεται.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το reuters

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Μηδενίστηκαν οι εισαγωγές LNG στη Ρεβυθούσα τον Απρίλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News