Business & Finance Πέμπτη 2/05/2024, 18:15
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Little Athens: Νέα SPV από τις Ελληνικό και Xeris Ventures ανακοίνωσε η Lamda

Little Athens: Νέα SPV από τις Ελληνικό και Xeris Ventures ανακοίνωσε η Lamda

Τη δημιουργία νέας εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) από την Ελληνικό ΜΑΕ και την Xeris Ventures  για την ανάπτυξη κατοικιών προς ενοικίαση (BtR) στην περιοχή του «Little Athens» ανακοίνωσε η Lamda Development.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες θα συστήσουν το SPV, στο οποίο θα πωληθεί και θα μεταβιβαστεί το Ακίνητο, ιδιοκτησίας της πρώτης. Παράλληλα, και οι δύο εταιρείες θα συμμετάσχουν στο SPV μέσω διαδοχικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και δανείων μετόχων (shareholder loans) με τη συνολική επένδυση να εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 225 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της γης.

Σημειώνεται ότι η Little Athens, που θα δημιουργηθεί στο έργο του «The Ellinikon», αποτελεί τη μεγαλύτερη οικιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα, με περισσότερα από 1.000 διαμερίσματα, που αναπτύσσονται σε πολλαπλά σύγχρονα συγκροτήματα κατοικιών, σχεδιασμένα από Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες. Μέρος της γειτονιάς αυτής θα αποτελέσουν τα πρότζεκτ «Mainstream Posidonos» και  «Mainstream Alimos».

Το «Mainstream Posidonos» βρίσκεται ανατολικά της περιοχής του παραθαλάσσιου μετώπου, δίπλα στην οδό Ποσειδώνος, ενώ αντίστοιχα το «Mainstream Alimos» εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα της περιοχής και εκτείνεται έως τα όρια του Μητροπολιτικού Πάρκου. Το Mainstream Posidonos ειδικότερα θα φιλοξενήσει συγκροτήματα κατοικιών και κτηρίων, όπως το «Park Rise», έναν πύργο 50 μέτρων, και 88 κατοικίες με θέα προς τη θάλασσα και το νέο Μητροπολιτικό Πάρκου Ελληνικού. Στο πρότζεκτ εντάσσεται και το «Pavilion Terraces», που ξεχωρίζει για τον σχεδιασμό των επτά κτηρίων που το απαρτίζουν. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της εισηγμένης αναφέρεται ότι:

Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. («Εταιρεία»), σύμφωνα με τον Κανονισμό 596/2014/ΕΕ και τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έκαστος όπως ισχύει, ενημερώνει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να παράσχει την ειδική άδεια των άρθρων 99 κ.επ. του Ν. 4548/2018 προκειμένου η 100% έμμεση θυγατρική της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε.» (εφεξής, η «Θυγατρική») να προβεί στον σχηματισμό κοινής εταιρίας με την αλλοδαπή εταιρεία «XERIS VENTURES LIMITED» (εφεξής, η «XERIS VENTURES»).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας έδωσε την έγκρισή του προκειμένου η Θυγατρική, από κοινού με την XERIS VENTURES, να προβεί σε σύσταση ελληνικής εταιρείας ειδικού σκοπού (το «SPV»), της οποίας κύρια δραστηριότητα θα αποτελεί η ανάπτυξη και εκμετάλλευση ενός Build- to-Rent (BtR) έργου εντός του οικοδομικού τετραγώνου «AU 1.4» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά (το «Ακίνητο» και η «Συναλλαγή», αντίστοιχα).

Πιο συγκεκριμένα, η Θυγατρική και η XERIS VENTURES θα συστήσουν το SPV, στο οποίο θα πωληθεί και θα μεταβιβαστεί το Ακίνητο, ιδιοκτησίας της Θυγατρικής. Παράλληλα, η Θυγατρική και η XERIS VENTURES θα συμμετάσχουν αμφότερα στο SPV μέσω διαδοχικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και δανείων μετόχων (shareholder loans). Συμπεριλαμβανομένου του κόστους της γης, η συνολική επένδυση εκτιμάται πως θα ανέλθει στα €225εκ.

Στο πλαίσιο επικύρωσης της συνεργασίας για τη σύσταση του SPV, έχουν συνταχθεί σχέδια της Συμφωνίας Πλαίσιο (Framework Agreement), της Συμφωνίας Συμμετοχής στο Κόστος (Cost Participation Agreement) και της Συμφωνίας Συνεργασίας για την Ανάπτυξη του Έργου (Site Agreement) ενώ, έχουν συμφωνηθεί και οι βασικοί όροι της Συμφωνίας Μετόχων (Shareholders’ Agreement) και της Συμβολαιογραφικής Πράξης Μεταβίβασης (Notarial Transfer Deed). Σύμφωνα με τα ανωτέρω σχέδια, στο μετοχικό κεφάλαιο του SPV θα συμμετέχει κατά 20% η Θυγατρική και κατά 80% η XERIS VENTURES.

Το SPV θα αναλάβει την υποχρέωση να καταβάλει στη Θυγατρική συνολικό ποσό €44,5εκ (το «Τίμημα Συναλλαγής») πληρωτέο σύμφωνα με το τελικό Συμφωνηθέν Επιχειρηματικό Σχέδιο. Το Τίμημα Συναλλαγής κατανέμεται ως εξής: α) ποσό €33εκ το οποίο θα καταβληθεί από το SPV προς τη Θυγατρική ως τίμημα αγοράς για την απόκτηση του Ακινήτου, σύμφωνα με τη Συμβολαιογραφική Πράξη Μεταβίβασης, και β) ποσό €11,5εκ, πλέον ΦΠΑ, που αφορά στο αναλογούν κόστος υποδομών, σύμφωνα με την Συμφωνία Συμμετοχής στο Κόστος.

Η Εταιρεία και η XERIS VENTURES αποτελούν συνδεδεμένα μέρη σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 99 έως και 101 του Ν. 4548/2018 καθώς η οικογένεια του κ. Σπύρου Λάτση ελέγχει την XERIS VENTURES.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας έχοντας λάβει υπόψη το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας που προκηρύχθηκε από τη Θυγατρική και την έκθεση αξιολόγησης της ελεγκτικής εταιρείας «Grant Thornton» με ημερομηνία 18.03.2024, έκρινε την Συναλλαγή ως δίκαιη και εύλογη για την Εταιρεία και τους μετόχους της που δεν είναι συνδεδεμένα μέρη συμπεριλαμβανομένων των μετόχων μειοψηφίας βάσει των διατάξεων του άρθρου 101 παρ. 1 του Ν. 4548/2018 καθώς αποτελεί μέρος των ευρύτερων δεσμεύσεων της Εταιρείας για την ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πόλου του Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Η έκθεση αξιολόγησης είναι διαθέσιμη στην εταιρική ιστοσελίδα www.lamdadev.com

Σύμφωνα με το Ν. 4548/2018, η ειδική άδεια του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας για την πραγματοποίηση της Συναλλαγής ισχύει για έξι (6) μήνες.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επενδύσεις 2,1 δισ. έως τα μέσα του 2027 στο Ελληνικό

Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε: Συμμετοχή στην οικιστική ανάπτυξη «Little Athens»

Ελληνικό: Σε ποιο σημείο βρίσκονται τα έργα – Δημιουργείται μια «έξυπνη» πόλη

Τέσσερα νέα οικιστικά έργα από τη Lamda Development στο Ελληνικό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News