Κόσμος Κυριακή 21/04/2024, 18:18
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ταχεία έγκριση της βοήθειας ζητά ο Zelenskiy από τη Γερουσία των ΗΠΑ

Ουκρανία: Ταχεία έγκριση της βοήθειας ζητά ο Zelenskiy από τη Γερουσία των ΗΠΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy χαιρέτισε την Κυριακή την έγκριση της βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αλλά προέτρεψε την Ουάσιγκτον να μετατρέψει γρήγορα το νομοσχέδιο σε νόμο και να προχωρήσει στην πραγματική μεταφορά όπλων, λέγοντας ότι τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και τα συστήματα αεράμυνας είναι κορυφαίες προτεραιότητες.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC, ο Zelenskiy δήλωσε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία ότι η Ουάσινγκτον στέκεται στο πλευρό του Κιέβου και ότι δεν θα είναι «ένα δεύτερο Αφγανιστάν”.

«Νομίζω ότι αυτή η υποστήριξη θα ενισχύσει πραγματικά τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα έχουμε μια ευκαιρία για τη νίκη», δήλωσε ο Zelenskiy μέσω μεταφραστή.  Ωστόσο, κάλεσε επανειλημμένα τους Αμερικανούς νομοθέτες να αναλάβουν ταχεία δράση για να περάσει το νομοσχέδιο στη Γερουσία.

«Πρέπει πραγματικά να φτάσουμε στο τελικό σημείο. Πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία… ώστε να έχουμε ουσιαστική βοήθεια για τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή το συντομότερο δυνατό, όχι σε άλλους έξι μήνες», δήλωσε ο Zelenskiy.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, με ευρεία διακομματική υποστήριξη, ενέκρινε νομοθετικό πακέτο ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρέχει βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν. Η βοήθεια για την Ουκρανία είχε καθυστερήσει για μήνες.

Σχεδόν 26 μήνες μετά την εισβολή του 2022, η Ρωσία προελαύνει αργά στην ανατολική Ουκρανία και έχει αυξήσει τους βομβαρδισμούς σε πόλεις και κωμοπόλεις πίσω από τις γραμμές του μετώπου, εν μέσω επιβράδυνσης της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας.

Το νομοσχέδιο προχωρά τώρα στη Γερουσία, που η πλειοψηφία είναι Δημοκρατικοί, η οποία ψήφισε παρόμοιο μέτρο πριν από δύο και πλέον μήνες. Οι ηγέτες των ΗΠΑ, από τον πρόεδρο των Δημοκρατικών Joe Biden μέχρι τον κορυφαίο Ρεπουμπλικάνο της Γερουσίας Mitch McConnell, είχαν παροτρύνει τον μαχόμενου Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson να το φέρει προς ψήφιση.

Η Γερουσία πρόκειται να αρχίσει να εξετάζει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη, με κάποιες προκαταρκτικές ψηφοφορίες το απόγευμα. Η τελική ψήφιση αναμενόταν κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που θα άνοιγε το δρόμο για να το υπογράψει ο Biden ως νόμο.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: «Η νέα βοήθεια των ΗΠΑ θα στείλει χιλιάδες Ουκρανούς στην κρεατομηχανή»

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το πακέτο βοήθειας σε Ουκρανία και Ισραήλ

Δέσμευση ΝΑΤΟ για παροχή νέων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News