Κόσμος Σάββατο 20/04/2024, 15:43
ΚΟΣΜΟΣ

Την απαγόρευση των τυχερών παιχνιδιών στο στρατό μελετά ο Zelenskiy και ζητά τη συνδρομή των Apple και Google

Την απαγόρευση των τυχερών παιχνιδιών στο στρατό μελετά ο Zelenskiy και ζητά τη συνδρομή των Apple και Google

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy απαγόρευσε τα τυχερά παιχνίδια στο στρατό της χώρας, λόγω ανησυχιών ότι καταρρακώνουν το ηθικό και αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια στον αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής.

Η απαγόρευση για τους στρατιώτες περιλαμβάνει τα στοιχήματα σε καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στο διαδίκτυο όσο ισχύει ο στρατιωτικός νόμος, σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Zelenskiy. Το υπουργικό συμβούλιο της Ουκρανίας θα περιορίσει τη διαφήμιση και θα ζητήσει από την Apple Inc. και τη Google της Alphabet Inc. να απαγορεύσουν τις εφαρμογές παιχνιδιών τυχερών παιχνιδιών στα καταστήματά τους χωρίς την κατάλληλη άδεια.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί μια καταγγελία που κατέθεσε ο Ουκρανός στρατιωτικός Pavlo Petrychenko, ο οποίος δήλωσε ότι ορισμένοι στρατιώτες στην πρώτη γραμμή ξόδευαν τα έσοδά τους σε στοιχήματα, έπαιρναν δάνεια, ακόμη και έβαζαν ενέχυρο στρατιωτικό εξοπλισμό -όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θερμικές κάμερες- για να καλύψουν χρέη από τυχερά παιχνίδια. 

Η κυβέρνηση σκοπεύει να επεξεργαστεί αργότερα τους περιορισμούς για όλα τα είδη διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας θα προβεί σε συστάσεις προς τις τράπεζες για να μπλοκάρει τις πληρωμές σε λογαριασμούς τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο.

Η αναφορά του Petrychenko, η οποία συγκέντρωσε γρήγορα τις απαραίτητες 25.000 υπογραφές για να εξεταστεί μετά την κατάθεσή της στα τέλη Μαρτίου, ανέφερε επίσης τον κίνδυνο να στοχεύουν οι ρωσικές επιχειρήσεις διαδικτυακών καζίνο με διαφημίσεις που έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα από στρατιωτικό προσωπικό και πολίτες. Ο Petrychenko πέθανε στην πρώτη γραμμή του μετώπου στις 15 Απριλίου και κηδεύτηκε στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις παλεύουν με ζητήματα ηθικού που σχετίζονται με τις ελλείψεις πυρομαχικών και ανθρώπινου δυναμικού, καθώς η δυναμική του πολέμου, που διανύει αισίως τον τρίτο χρόνο του, έχει μετατοπιστεί προς τη Ρωσία. Οι δυνάμεις του Κρεμλίνου πολιορκούν θέσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας και προετοιμάζονται για μια δυνητικά ευρύτερη επίθεση.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News