Business & Finance Τετάρτη 17/04/2024, 16:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εμπορική λειτουργία στις 22/4 ο αγωγός φυσικού αερίου Balticconnector

Σε εμπορική λειτουργία στις 22/4 ο αγωγός φυσικού αερίου Balticconnector

Σε εμπορική χρήση τίθεται ξανά, στις 22 Απριλίου, ο κατεστραμμένος αγωγός φυσικού αερίου Balticconnector μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας. Ο υποθαλάσσιος σύνδεσμος φυσικού αερίου Balticconnector μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας υπέστη βλάβη τον Οκτώβριο του 2023 μαζί με τρία καλώδια τηλεπικοινωνιών, πλήττοντας την ενεργειακή ασφάλεια και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι τότε είχε γίνει λόγος για πιθανή δολιοφθορά, σενάρια τα οποία εξετάστηκαν, ωστόστο καμία επίσημη πηγή ενημέρωσης δεν είχε αναφέρει κάτι τέτοιο. Αλλά και το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αγωγός NordStream που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω Βαλτικής, υπέστη ζημιές από εκρήξεις που αποδόθηκαν σε δολιοφθορά.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η Φινλανδία μπόρεσε να αντικαταστήσει τη χωρητικότητα του χαλασμένου αγωγού με τη βοήθεια του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Inkoo, τον οποίο είχε αρχικά μισθώσει το 2022 για να αντικαταστήσει τη ρωσική προμήθεια φυσικού αερίου μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Satu Mattila, διευθύνων σύμβουλος της Gasgrid Floating LNG Terminal Finland, δήλωσε ότι η μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της παρά την επαναλειτουργία του Balticconnector.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News