Business & Finance Τετάρτη 17/04/2024, 15:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Biden: Θέλει τριπλάσιους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο από την Κίνα

Biden: Θέλει τριπλάσιους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο από την Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, αναμένεται να καλέσει την Εμπορική Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ να τριπλασιάσει τον δασμολογικό συντελεστή της Κίνας στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην πολιτεία-κλειδί της Πενσυλβάνια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί σήμερα Τετάρτη τα κεντρικά γραφεία της United Steelworkers στο Πίτσμπουργκ.

Η απαίτηση του Biden να αυξηθεί ο σημερινός δασμός που ανέρχεται σε 7,5% στον χάλυβα και το αλουμίνιο είναι μια προσπάθεια να καταστήσει σαφές ότι οι πρόσφατες προειδοποιήσεις της κυβέρνησής του για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας δεν είναι απειλές άνευ περιεχομένου.

Κατά την επίσκεψή της στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen εξέφρασε την ανησυχία ότι οι κινεζικές επιδοτήσεις δημιουργούν υπερπροσφορά προϊόντων καθαρής ενέργειας, όπως ηλιακά πάνελ και ηλεκτρικά οχήματα, η οποία θα ξεπεράσει την εγχώρια ζήτηση. Ως εκ τούτου, ανησυχεί ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα μπορούσε να απορριφθεί στις παγκόσμιες αγορές σε τεχνητά φθηνότερες τιμές, καταπνίγοντας ενδεχομένως τον ανταγωνισμό.

Ωστόσο, Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν έκτοτε αρνηθεί την κατηγορία της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, λέγοντας ότι η αφθονία της προσφοράς προϊόντων καθαρής ενέργειας είναι αποτέλεσμα «συνεχών καινοτομιών» και όχι κυβερνητικών επιδοτήσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News