Κόσμος Τετάρτη 17/04/2024, 16:26
ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» της Ελβετίας σε διεθνή ομάδα για οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

«Όχι» της Ελβετίας σε διεθνή ομάδα για οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

Η Κάτω Βουλή της Ελβετίας απέκλεισε σήμερα Τετάρτη το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια διεθνή ομάδα εργασίας για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία.

Με 101 ψήφους κατά και 80 υπέρ, οι βουλευτές απέρριψαν την πρόταση που κατέθεσε το Κόμμα των Πρασίνων να ενταχθεί στην ομάδα «Ρωσικές Ελίτ, Πληρεξούσιοι και Ολιγάρχες» (REPO) που ξεκίνησε το 2022 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Βρετανία.

Η ομάδα εργασίας αποτελεί μέρος της προσπάθειας των δυτικών δυνάμεων να παγώσουν και να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Το επιχείρημα της ελβετικής κυβέρνησης ήταν ότι η Ελβετία έχει ήδη εκτεταμένη συνεργασία με τις συμμετέχουσες χώρες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Beat Jans δήλωσε ότι σε έναν όλο και πιο πολωμένο κόσμο, η Ελβετία έχει συμφέρον να διατηρήσει έναν βαθμό ανεξαρτησίας στις διεθνείς σχέσεις.

«Το πλεονέκτημα που απορρέει από μια τέτοια προοπτική μπορεί να φανεί, για παράδειγμα, όσον αφορά την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, την οποία η Ελβετία θέλει να οργανώσει και θα οργανώσει», δήλωσε.

Πρόσθεσε πως η μη συμμετοχή στην ομάδα εργασίας REPO θα διευκολύνει τη χώρα «να συνεχίσει να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της».

Η Ελβετία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα φιλοξενήσει μια διήμερη διάσκεψη υψηλού επιπέδου στα μέσα Ιουνίου με στόχο την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι η Ελβετία, η οποία έχει ενταχθεί υπέρ των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας, έχει εγκαταλείψει την ουδετερότητά της στη σύγκρουση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News