Κόσμος Δευτέρα 15/04/2024, 20:36
ΚΟΣΜΟΣ

Στο σχέδιο αεράμυνας, τύπου Iron Dome, της ΕΕ θα συμμετέχει η Πολωνία

Στο σχέδιο αεράμυνας, τύπου Iron Dome, της ΕΕ θα συμμετέχει η Πολωνία

Η Πολωνία σχεδιάζει να συμμετάσχει σε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας για την αποτροπή πιθανών επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Donald Tusk.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen στη Βαρσοβία τη Δευτέρα, ο Tusk δήλωσε ότι η πρόσφατη επίθεση του Ιράν επιβεβαίωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα σύστημα παρόμοιο με την αεράμυνα Iron Dome του Ισραήλ, αναφέρει το Bloomberg.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Ευρώπη να μην αναπτύξει τη δική της ασπίδα κατά των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών», δήλωσε ο Tusk. «Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι μπορεί και εμείς να βρισκόμαστε σε πιθανό κίνδυνο».

Ο Tusk δήλωσε ότι η Δανία έχει υποστηρίξει τα σχέδιά του να ενταχθεί στη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ασπίδα του Ουρανού, η οποία περιλαμβάνει επί του παρόντος 21 χώρες. Προέτρεψε επίσης να επιταχυνθεί η προετοιμασία για επενδύσεις στην αεράμυνα, δεδομένου ότι τα ίδια ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία για επιθέσεις στην Ουκρανία.

«Το Ιράν και η Ρωσία ενεργούν ως σύμμαχοι», δήλωσε ο Tusk στους δημοσιογράφους. «Τα ίδια ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιτίθενται στα ουκρανικά προάστια έχουν χρησιμοποιηθεί για να επιτεθούν στο Ισραήλ».

Η Ρωσία έχει βοηθηθεί στην εισβολή της στην Ουκρανία με στρατιωτικές προμήθειες από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης με Τουσκ: Κοινές οι προκλήσεις Ελλάδας και Πολωνίας στο μεταναστευτικό – «Να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας»

75 κεράκια για τα (δύσκολα) γενέθλια του ΝΑΤΟ

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ – Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News