Κόσμος Κυριακή 14/04/2024, 19:07
ΚΟΣΜΟΣ

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην ατζέντα του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην ατζέντα του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα συζητηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17-18 Απριλίου.

Αυτό ανακοίνωσε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με φόντο τη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης των ηγετών της G7 που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την ιρανική επίθεση στο Ιράν.  

«Οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν ομόφωνα την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ και προσέθεσε ότι «όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να εργαστούμε προς την αποκλιμάκωση», επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ σημείωσε την ανάγκη «να τελειώσει η κρίση στη Γάζα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ιδιαίτερα μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός» καθώς «αυτό θα κάνει τη διαφορά».

«Η κατάσταση τη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα» ανέφερε.

«Κάποιοι θέλουν κλιμάκωση»

Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι κάποιες χώρες επιδιώκουν κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή εξέφρασε νωρίτερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, χωρίς να τις κατονομάζει.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο RTVE είπε ότι «κανείς δεν θέλει έναν περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή – ίσως, όμως κάποιος θέλει». Ερωτηθείς ποιον/ποιους εννοεί, τόνισε «αυτοί που δεν θέλουν ο πόλεμος στη Γάζα να τελειώσει», χωρίς να αναφέρει χώρες.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε, παράλληλα, ότι «την στιγμή που το προξενείο δέχθηκε βομβαρδισμό, όλοι γνωρίζαμε ότι το Ιράν θα απαντούσε… οι μυστικές υπηρεσίες το γνώριζαν ότι θα συνέβαινε χθες το βράδυ… Για εμένα, το Ιράν ήθελε να μετριάσει τη ζημιά που θα μπορούσε να κάνει». 

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News